Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”

ΜΚΟ
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας “Αλληλεγγύη” Δημήτρη Φουρλεμάδη και των τριών συγκατηγορουμένων του.

Πρόκειται για υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της ΜΚΟ, πριν περίπου δώδεκα χρόνια.

Στην υπόθεση, πλην του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ, Δημήτρη Φουρλεμάδη, που κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, κατηγορούμενοι είναι επίσης, η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για απλή συνέργεια στα αδικήματα του πρώτου και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως καθώς φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, αν και τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί.

Η ΜΚΟ και οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που είχαν πιστωθεί από το ΥΠΕΞ το 2005, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι τα οποία φαίνεται να δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς και με παραστατικά που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης. Το βούλευμα αναφέρεται επίσης και σε άλλες επιχορηγήσεις μικρότερων ποσών που είχαν δοθεί για φιλανθρωπικές αποστολές, όπως για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών – μιας μεταφορά που όμως δεν έγινε, διότι δεν είχε βρεθεί, ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής, αλλά ούτε και το εμπόρευμα.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, που έχει πλέον μετονομαστεί σε “Αποστολή”, Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο οποίος χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της «Αλληλεγγύης», ενώ για το ρόλο των άλλων δύο μελών της Επιτροπής είπε ότι ήταν τυπικός. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2008 στην «Αλληλεγγύη», ο οποίος «επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία, και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Όμως δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση”.

Για τις οικονομικές εκκρεμότητες της ΜΚΟ, το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην “Αλληλεγγύη” ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις