Ελλάδα

Ξεχάστε το Δημόσιο όπως το ξέρατε! Οι 7 σαρωτικές αλλαγές σε αμοιβές, ειδικά μισθολόγια, αξιολόγηση, μετακινήσεις

- Το Δημόσιο... αλλάζει
- Η πιθανότητα να έχουμε απαλλαχθεί μέχρι το 2018 από "κόφτη", "πάγωμα" στις μισθολογικές προαγωγές και αναλογίες λιτότητας στις προσλήψεις
- Πως θα αμοίβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια
- Πως προσδοκά η Κυβέρνηση να μειώσει το κόστος του Δημοσίου
- Αναλυτικά οι επτά αλλαγές που φέρνουν... λίφτινγκ στο Δημόσιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στα επόμενα 2,5 χρόνια φαίνεται πως το Δημόσιο θα έχει απεμπλακεί από ορισμένους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως τον “κόφτη” που, μεταξύ άλλων, απειλεί και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το “πάγωμα” στις μισθολογικές προαγωγές και τις αναλογίες λιτότητας στις προσλήψεις.

Αλλαγές που επηρεάζουν τα πάντα στο Δημόσιο

Οι αλλαγές που αναμένονται πλέον μοιάζουν σαρωτικές και σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών θα επηρεάσουν τον δημόσιο τομέα από… την κορυφή έως τη βάση.

Συνοπτικά, θα επέλθουν αλλαγές στον τρόπο αμοιβής των υπαλλήλων που υπάγονται σε καθεστώς ειδικών μισθολογίων, στα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων, στο σύστημα αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων, στο σύστημα μετακινήσεων, ακόμα και στο σύνολο των προσώπων που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βασική κατεύθυνση εμφανίζεται να είναι προς τη μείωση του κόστους του Δημοσίου, με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αποσαφηνίζουν με δηλώσεις τους πως οι όποιες περικοπές θα προκύψουν:

– πρώτον από τον εξορθολογισμό κάποιων αδικαιολόγητα κοστοβόρων δαπανών και
– δεύτερον με την εξοικονόμηση πόρων από την πάταξη της γραφειοκρατίας

Το μέλλον, ωστόσο, θα δείξει εάν θα αποφευχθούν νέες περικοπές μισθών και απολύσεις.

Οι επτά επικείμενες αλλαγές

1) Από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών οι θέσεις ευθύνης

Σταδιακά, έως τον Ιούνιο του 2018 θα έχουν αλλάξει όλα τα πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης: από γενικούς γραμματείς υπουργείων έως τμηματάρχες. Γενικοί, ειδικοί, διοικητική, τομεακή γραμματείς και οι αναπληρωτές τους, καθώς και διοικήσεις Οργανισμών, θα επιλεγούν μέσω του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών.

2) Αξιολόγηση δομών και προσφερόμενου έργου

Οι ατομικές αξιολογήσουν θα συμβάλουν -στο μέτρο που τους αναλογεί- στη γενικότερη αξιολόγηση της δομής. Μέσω της αξιολόγησης το υπουργείο θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να κατανοήσει όποιες αδυναμίες διαπιστωθούν στη λειτουργία των υπηρεσιών, με στόχο την αντιμετώπισή τους.

3) Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Με την επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων η Κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει το “εναρκτήριο λάκτισμα” για την πορεία της ουσιαστικής ανασυγκρότησης του Δημοσίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει περιγράψει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκης, οι διαβουλεύσεις με τους δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2017, ενώ κατά το ίδιο έτος θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου και το 2018 επιδιώκεται να υπογραφεί η πρώτη συλλογική σύμβαση.

4) Προσλήψεις

Οι περιορισμοί στις προσλήψεις επεκτείνονται και πέραν του 2018. Συγκεκριμένες αναλογίες, με βάση τις αποχωρήσεις (σ.σ. συνταξιοδοτήσεις) υπαλλήλων θα διέπουν τις προσθήκες προσωπικού στο υποστελεχωμένο Δημόσιο. Πιο αναλυτικά θα ακολουθήσουν τις αναλογίες 1/5 (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) φέτος, 1/4 το 2017, 1/3 το 2018, 1/2 το 2019 και 1/1 το 2020… καλώς εχόντων των πραγμάτων.

5) Καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο

Μετά τις ονομαστικές αυξήσεις που προέκυψαν από το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν νέα μισθολογική καθήλωση. Με το νέο μισθολόγιο παγώνει ξανά η μισυθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων για τη διετία 2016-2017, ενώ επίσης χωρίς αυξήσεις θα μείνουν για τη διετία 2017-2018 και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται σε καθεστώτα ειδικών μισθολογίων  (γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, ένστολοι κλπ) σε περίπτωση που μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η Κυβέρνηση δεν βρει ισοδύναμα ύψους 118 εκατ. ευρώ.

6) Διασφάλιση διαφάνειας

Ψηφιακά οργανογράμματα σε όλο το μήκος και πλάτος της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και ψηφιακό υπηρεσιακό φάκελο για κάθε υπάλληλο προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στόχος το σύνολο των δεδομένων να είναι στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών, για τη διασφάλιση της διαφάνειας στο Δημότιο τομέα. Προφανώς τα προσωπικά δεδομένα δεν θα είναι ανοιχτά…

7) Κινητικότητα με εθελοντικά χαρακτηριστικά

Με διαφάνεια και αμιγώς εθελιοντικά χαρακτηριστικά θα διεξαχθεί το νέο, ενιαίο και ταυτόχρονα καινοτόμο σύστημα κινητικότητας. Το νέο πλαίσιο, ξεκινώντας από το 2017 θα διεξάγεται σε τρεις κύκλους κάθε έτος (1η Φεβρουαρίου, 1η Ιουνίου και 1η Οκτωβρίου) και κάθε υπάλληλος θα έχει πλήρη γνώση των προς κάλυψη θέσεων, οι οποίες εν είδει προκήρυξης θα δημοσιεύονται σε ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκκρότησης.

Κάθε μετακίνηση υπαλλήλου από μια υπηρεσία σε άλλη θα πραγματοποιείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση, εφόσον ο υπάλληλος πληροί τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα κυβέρνησης – φαρμακοβιομηχανίας: Το «πικρό» αστείο με το πανό, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και ο κίνδυνος για τους ασθενείς
Την ώρα που βρίσκονταν στο πάνελ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σηκώθηκε ένα λευκό πανό με το μήνυμα «Στηρίξτε την Φαρμακευτική Καινοτομία»
Διαμαρτυρία στο 3rd SFEE Summit 2026
Συνελήφθη Τούρκος στην Ελλάδα, με ερυθρά αγγελία της Interpol: Κατασχέθηκαν 5.300 φαρμακευτικά σκευάσματα που είχε για διακίνηση
Ο 43χρονος αναζητούνταν για να εκτίσει πολυετή ποινή κάθειρξης για απόδραση, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, διακίνηση παράνομων όπλων, σωματική βλάβη, πλαστογραφία, απειλή με χρήση όπλου, απείθεια και διενέργεια παράνομων παιγνίων
ΕΛΑΣ