Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων – «Δεν ήρθε κανείς! Μαζεύουμε νερό της βροχής για να πιούμε!»

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων – «Δεν ήρθε κανείς! Μαζεύουμε νερό της βροχής για να πιούμε!»

Παντού λάσπες και απόγνωση. Παντού καταστροφή. Η Μάνδρα που χτυπήθηκε όπως και η Νεα Πέραμος από τις πλημμύρες την Τετάρτη θα κάνει πολύ καιρό για να συνέλθει από την φονική κακοκαιρία.

Ήδη μετράει 16 νεκρούς και αγνοούμενους. Αυτοί που έμειναν πίσω πριν θάψουν τους νεκρούς τους πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους και με όσες δυνάμεις τους απομένουν να ξαναρχίσουν την ζωή τους.

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Παντού λάσπη, παντού συντρίμμια και χωρίς βοήθεια όπως καταγγέλουν στο newsit.gr.

Από χθες δεν έχουν νερό, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και όπως καταγγέλουν για να τα βγάλουν πέρα μάζευαν νερό της βροχής για να μπορέσουν να βγάλουν τη νύχτα.

Και αισθάνονται μόνοι. Αισθάνονται απίστευτα μόνοι και εγκαταλελειμένοι. Οι κάτοικοι της Μάνδρας με όση αξιοπρέπεια τους έχει μείνει στέκουν και κοιτάζουν την καταστροφή μην γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν.

«Το νερό έσπασε πόρτες και παράθυρα – Εγκλωβίστηκα με τον εγγονό μου»

Η κα Χρυσούλα περιγράφει την ώρα που μπήκε ο χείμαρρος μέσα στο σπίτι της. «Εγκλωβίστηκα στο σπίτι με τον εγγονό μου.  Το νερό έσπασε πόρτες παράθυρα και μπήκε μέσα. Ηταν πάνω από 1,5 μέτρο. Με παρέσυρε το ρέμα και γι’ αυτό σώθηκα!», λέει στο newsit.gr.

«Σώθηκαν την τελευταία στιγμή»

Η κα Γεωργία Γλύκα περιγράφει πως σώθηκαν οι συγγενείς της την τελευταία στιγμή. Πως το ρέμα, πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το σπίτι παράσυρε τα πάντα στο διάβα του. «Το νερό τους είχε φτάσει μέχρι το λαιμό», λέει χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε νερό για να επιβιώσουμε»

«Εμείς το μόνο που θέλουμε τώρα είναι νερό για να επιβιώσουμε. Να ξεκινήσουμε να μαζεύουμε τα αμάζευτα. Θέλουμε νερό και ρεύμα. Όλα τα άλλα έχουν καταστραφεί. Σπίτια, περιουσίες. Δεν υπάρχει τίποτα. Πέντε φορές έχει γίνει αυτό που έγινε πάλι. Κανείς δεν έχει δώσει σημασία. Πηγαίναμε στις κυβερνήσεις και μας λέγανε “ναι, ναι θα τα φτιάξουμε” και μετά μας ξεχνούσαν».

Τις εφιαλτικές ώρες της μεγάλης πλημμύρας περίεγραψε στο newsit.gr η κα Μαριγώ Τσαντίλα. «Τώρα δεν ξέρουμε πως να βγάλουμε όλα αυτά τα πράγματα», είπε δείχνοντας το πλημμυρισμένο της σπίτι. «Δεν ήρθε κανείς να μας βοηθήσει. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Εχουμε γεμίσει λάσπες. Από ένα λούκια παίρναμε νερό της βροχής για να πλυθούμε και για να κάνουμε την τουαλέτα μας. Παίρναμε νερό της βροχής για να επιβιώσουμε».

Η νύχτα μετά τον εφιάλτη

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ουσιαστικά άστεγοι. Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Εκατοντάδες άνθρωποι τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα δεν έχουν καν οικοσκευή. Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε κουβέρτες, ακόμη και τρόφιμα, ενώ την ίδια ώρα αστυνομικοί, αλλά και κάτοικοι περιπολούσαν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία υπό τον φόβο πλιάτσικου.

Οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε νερό ούτε και ρεύμα. Ήδη η πυροσβεστική έχει λάβει 660 κλήσεις για βοήθεια. Παντού υπάρχουν ανοιχτές πληγές.

Το μέγεθος της καταστροφής ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί. Εκατοντάδες τα κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Είναι περισσότερα από 300 τα σπίτια με πρόβλημα σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, ενώ περίπου 200 είναι οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.

Τουλάχιστον 20 φορτηγά και 300 Ι.Χ. Παρασύρθηκαν από τα νερά και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Με το πρώτο φως της ημέρας, συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας άρχισαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των φερτών υλικών με τον φόβο μια νέα νεροποντή να δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Βαριές ευθύνες

Δυστυχώς για τον θάνατο τουλάχιστον 16 ατόμων η ευθύνη δεν βαρύνει τη φύση. Η φυσική καταστροφή ήταν μεγάλη, η νεροποντή πρωτοφανείς ωστόσο οι ζημιές έχουν την αιτία τους σε ανθρώπινη παρέμβαση.

Δυο ρέματα που φούσκωσαν και σκόρπισαν τον όλεθρο, “Σούρες” και “Αγία Αικατερίνη” ήταν γνωστό ότι θα προκαλέσουν προβλήματα, οι μελέτες έγιναν, αλλά έμειναν στα χαρτιά.

Πολλά σπίτια είναι χτισμένα σε σημεία που έχουν μπαζωθεί, ενώ ακόμη και το αμαξοστάσιο του Δήμου έχει φτιαχθεί σε σημείο μέσα στην φυσική κοίτη του ενός ρέματος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις