Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Οι τρεις φάκελοι με τους διαλόγους που «καίνε» τους αστυνομικούς

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Οι τρεις φάκελοι με τους διαλόγους που «καίνε» τους αστυνομικούς

Τρεις φάκελοι που έφτασαν στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για το κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες, τις οποίες μοίραζε -έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών- σε αλλοδαπούς ποινικούς, προκειμένου να τους «ξεπλύνει» αλλά και να τους βαφτίσει Έλληνες ομογενείς.  

Τους φακέλους για το κύκλωμα αστυνομικών εξασφάλισε και σας παρουσιάζει το newsit.gr. Υπενθυμίζεται πως μετά τη σύλληψη του 30χρονου Αλβανού τον Ιανουάριο του 2021 στο Χαλάνδρι,  όπου πρώτο το newsit.gr παρουσίασε το ψεύτικο δελτίο ταυτότητας που κατείχε και στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσουν οι έρευνες, τρεις ανώνυμες επιστολές που έφτασαν στους αδιάφθορους προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες για την εξάρθρωση του κυκλώματος.  

Ο άνθρωπος που έστειλε τους φακέλους, φαίνεται να είχε εσωτερική πληροφόρηση για τη δράση  της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις.    

Στην πρώτη εκ των επιστολών το βαθύ λαρύγγι αναφέρεται στον αρχηγό της οργάνωσης αλλά και στην διαδικασία που ακολουθείται για να εκδοθούν τα πλαστά έγγραφα.   

Ο “ταυτοτητάς” και ο ακριβοπληρωμένος 

Οι διάλογοι που καταγράφονται και σας παρουσιάζει το newsit.gr είναι αποκαλυπτικοί, και δείχνουν τη δράση του κυκλώματος που «θησαύριζε». Στη συγκεκριμένη περίπτωση που παραθέτουμε, αφορούσαν την Ελληνοποίηση μιας γυναίκας.

«Ο… (όνομα του φερόμενου αρχηγού) έχει δικούς του αστυνόμους που συνεργάζεται. Για κάθε έρευνα η πληκτρολόγηση στα συστήματα σας (της αστυνομίας) που κάνουν για λογαριασμό του (οι συνεργάτες αστυνομικοί), τους δίνει ένα κατοστάρικο.

Και για να φτιάξουν υπεύθυνες δηλώσεις με σφραγίδες σε ότι στοιχεία θέλει ο….(όνομα φερόμενου αρχηγού) παίρνουν πενηντάρικο. 

Τελευταία ταυτότητα που έβγαλε ο…. (φερόμενος αρχηγός) ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στη …. (Α.Τ στα Νότια Προάστια της Αττικής).

Πήγαν εκεί αυτός, ο… (όνομα στενού συνεργάτη) και δύο ακόμα άτομα την Παρασκευή το μεσημέρι κατά τις δυόμισι που είχαν φύγει όλοι και βγάλανε ταυτότητα σε μια γυναίκα γύρω στα 50, Ρωσίδα με ξανθιά κοντά μαλλιά.

Η ταυτότητα πήγε στα 25 χιλιάρικα. Ο ταυτοτητάς του (Α. Τ Νοτίων προαστίων Αττικής) πήρε τα 10.000 ευρώ.

Μάρτυρας ήταν ένας Καζακστανός από το Μενίδι. Λένε ότι θα της βγάλουν και διαβατήριο. Γι αυτό ο διαβατήριάς θα πάρει ένα πεντοχίλιαρο».  

Η παραπάνω αλλοδαπή γυναίκα δεν είχε εξυπηρετηθεί για πρώτη φορά από το κύκλωμα, καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή το κύκλωμα είχε προσφέρει τις πολύτιμες βοήθειες του και άλλη φορά στο παρελθόν.  

«Ακόμα αυτή η Ρωσίδα έχει μια κόρη που της έβγαλαν και αυτής ταυτότητα το Νοέμβριο του 2020 στην Ομόνοια. Εκεί κι αν έχουν βγάλει ταυτότητες».  

«Καίει» άλλα δύο άτομα

Παράλληλα ο συντάκτης της επιστολής αναφέρεται σε δύο ακόμα  άτομα με τα οποία συνεργάζεται το κύκλωμα.

“Ο ταυτότητάς της Ομόνοιας ο ….( αναφέρει το όνομα του), όνομα και πράμα είναι κι αυτός στο κόλπο. Το 2018 ο αρχηγός με το συνεργάτη του έβγαλαν με τον… ( ταυτότητάς της Ομόνοιας) σε μια γυναίκα με ρωσικά στοιχεία που ήταν παντρεμένη με έναν Τούρκο που είχε πολλά λεφτά και η ταυτότητα πήγε στα 40.000 ευρώ. Ο τούρκος είχε στοιχηματικές εταιρείες στα Κατεχόμενα, έφαγε πολλά και λένε ότι κρύβεται γιατί τον ψάχνουν» .  

Ο δεύτερος  τώρα συνεργάτης είναι και ο πιο ακριβοπληρωμένος, καθώς πήρε για την έκδοση μιας ταυτότητας το ποσό των 150.000 ευρώ. Από το προηγούμενο ποσό πληρώθηκαν υπάλληλοι ληξιαρχείου αλλά και αστυνομικοί.   

Τα μηνύματα μέσω viber 

Σε μια άλλη επιστολή ο συντάκτης -που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν είναι το ίδιο ή διαφορετικό πρόσωπο- έχοντας πληροφορηθεί ότι οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων έκαναν έφοδο στο Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής που υπηρετούσε ο ανώτερος αξιωματικός, περιγράφει την τακτική του κυκλώματος. 

 «Όταν κάνατε το πέσιμο στο… ( αναφέρει το Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής) ο… (όνομα αξιωματικού)  τους ειδοποίησε όλους μέσω viber, αστυνόμους και μη, όπως και τον αρχηγό. Τους είπε ότι το Εσωτερικών τους ψάχνει πάλι για ταυτότητες και από τότε έκοψαν από το… (Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Αττικής)  μέχρι να δουν τι θα γίνει».

«Πλάτες» και μέσα στο Εσωτερικών Υποθέσεων

Η επιστολή συνεχίζει και αναφέρει: «O… ( διοικητής ασφάλειας)  παίζει δυνατή μπάλα. Κάπου το Μάιο μίλησε με τον αρχηγό του κυκλώματος και τα είπανε. Τους ψάχνει τμήμα στην επαρχία για να πηγαίνουν να βγάζουν ταυτότητες, γιατί τα περισσότερα τμήματα στην Αττική είναι «καμένα» και είπε στον αρχηγό του κυκλώματος ότι ο Αλβανός που πιάστηκε στο Χαλάνδρι έκανε μαλακία που είπε ψέματα στους αστυνομικούς ότι και καλά αυτός δεν πήγε ποτέ στο (Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής ) κι ότι πήγε στην Ομόνοια κι έτσι πονήρεψε το Εσωτερικών και αυτοί ασχολήθηκαν μαζί του. Ακόμα του είπε ότι το Εσωτερικών τον έχει από πίσω και τον παρακολουθεί αλλά να μην φοβάται γιατί έχει πλάτες μέσα στο Εσωτερικών και δεν θα έχει πρόβλημα» .     

Οι μπροστινοί και τα «ριχτάδικα»

Στις επιστολές όμως γίνεται λόγος για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, τα ποσά που λαμβάνει από τους πελάτες τους, αλλά και τις «επαγγελματικές» δραστηριότητες των αγοραστών.  

«Εδώ και δέκα χρόνια μια συμμορία με μπλεγμένους μέσα αστυνομικούς, δημόσιους υπαλλήλους αλλά κυρίως γνωστούς κι άγνωστους του κοινού ποινικού δικαίου λυμαίνονται τον τόπο βγάζοντας με διάφορα κόλπα ταυτότητες και διαβατήρια, σε συνεργασία με βρώμικους της Ασφάλειας σε διάφορα τμήματα της Αθήνας αλλά και της επαρχίας. Η ταρίφα για κάθε ταυτότητα – διαβατήριο πάει από 30 έως 35 χιλιάρικα.

Οι πελάτες είναι κυρίως Αλβανοί και Ρώσοι ποινικοί, που έχουν εντάλματα για ναρκωτικά και μαστροπεία. Άλλοι που έχουν πάρει ταυτότητες είναι τριτοδεύτεροι που δουλεύουν σε νυχτερινά κέντρα, μπροστινοί σε εταιρείες με τσιγάρα, βενζινάδικα κι αλλού, στριπτιτζούδες. Το καλύτερο όμως είναι ότι βγάζουν ταυτότητες σε μπροστινούς ριχτάδικα μεγάλων επιχειρήσεων, θυγατρικές τους εταιρείες ΙΚΕ, που όταν φαλιρίσουν, άντε να βρεις άνθρωπο για τα χρέη τους.

Όλοι αυτοί πλησιάζουν την ομάδα για να αγοράσουν ταυτότητες, καθαρό όνομα, για να κινούνται ελεύθερα ή να φύγουν στο εξωτερικό».  

ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις