weather-icon °C AΘΗΝΑ

Κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων: Ισοβίτης αρνείται να δώσει εξηγήσεις επικαλούμενος παράνομες υποκλοπές

Κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων: Ισοβίτης αρνείται να δώσει εξηγήσεις επικαλούμενος παράνομες υποκλοπές
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Αναλυτικότερα, στην αντεπίθεση πέρασε ο γνωστός ισοβίτης, ο οποίος έχει κληθεί ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς για την υπόθεση.

Ο ύποπτος δεν κατέθεσε τις έγγραφες εξηγήσεις του ενώπιον των εισαγγελέων, αλλά αντίθετα υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας μέσω της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή.

Την ίδια οδό ακολούθησαν κι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Τι υποστηρίζει ο ισοβίτης

Συγκεκριμένα στην πολυσέλιδη ένσταση που κατέθεσε υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την άρση τηλεφωνικού απορρήτου είναι μη νόμιμη, προσθέτοντας πως οι τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ “αποτελούν παράνομο αποδεικτικό υλικό”.

Ειδικότερα, ο ισοβίτης υποστηρίζει ότι η καταγραφή:

*Δεν έγινε κατόπιν διάταξης του αρμόδιου Εισαγγελέα της ΕΥΠ, η οποία και να εγκρίθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών.

*Η επισύνδεση για να γίνει καταγραφή του περιεχόμενου των συνομιλιών που έχουν λάβει χώρα μέσω παρόχου κινητής τηλεφωνίας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν, αφού οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν ως αναφέρθηκε να αποθηκεύουν περιεχόμενο συνομιλιών προσώπων.

*Δεν είχε υπάρξει καν άρση απορρήτου εκείνο το χρονικό διάστημα για τα τηλέφωνα των φυσικών προσώπων που φέρονται να συνομιλούν.

“Επομένως πρόκειται ξεκάθαρα για παράνομες καταγραφές της ΕΥΠ(!)” καταλήγει επισημαίνοντας με νόημα πως “τόσο η υποκλοπή προφορικών / τηλεφωνικών συνδιαλέξεων όσο και η χρήση τέτοιου υλικού συνιστούν ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, απειλούμενα με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών”.

Όπως αναφέρει η κυρία Πανταζή “αποφασίσαμε από κοινού με τους εντολείς μου να μη νομιμοποιήσουμε με την παροχή εξηγήσεων ένα παράνομο αποδεικτικό υλικό που αποτελείται από παράνομες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών από την ΕΥΠ.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε αίτημα εξαγωγής των παράνομων καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών Ελλήνων πολιτών από την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για το φερόμενο “κύκλωμα” παράνομων αποφυλακίσεων, διότι αν ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές παράνομο αποδεικτικό μέσο, η όλη ποινική διαδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα αφού θίγεται το δικαίωμα του υπόπτου σε μια δίκαιη δίκη.

Περιμένουμε την εκ νέου κλήτευση μας με νόμιμο αποδεικτικό υλικό για να παρέχουμε εξηγήσεις ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης”.

Από την πλευρά της, η συνήγορος άλλου υπόπτου, Νάντια Μπιθέλη, η οποία, επίσης, υπέβαλλε αίτηση ακυρότητας της διαδικασίας, αναφέρει πως στη δικογραφία δεν υπάρχουν έγγραφα τα οποία να κατατείνουν στη νομιμότητα των παρακολουθήσεων και πως ουσιαστικά επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθούν με μια αόριστη αναφορά της εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη.

“Η εισαγγελία Διαφθοράς θα έπρεπε ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών αλλά και της Δημοσίας Τάξεως να αναζητήσει και να μελετήσει πρώτη επισταμένως τα εν λόγω έγγραφα, πριν το ζητήσουν οι ύποπτοι, ενώ δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι σε ένα Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κράτος του 21ου αιώνα, ασκούνται Οργουελικού και Κακφικού χαρακτήρα ποινικές διώξεις. Όλοι δηλαδή βρίσκονται υπό το βλέμμα του ”Μεγάλου Αδελφού” της ΕΥΠ, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να λάβουν γνώσει των εγγράφων επί των οποίων στηρίζεται η ”Δίκη” τους, (με την επιφύλαξη ότι τέτοιου είδους έγγραφα υπάρχουν), κατά παράβαση του αρ. 19 παρ. 3 του Συντάγματος και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ” τονίζει η κυρία Μπιθέλη.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου συνολικά 16 άτομα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, κατά περίπτωση, για σειρά αξιόποινων πράξεων όπως εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην λίστα των “υπόπτων” εκτός από τον Αριστείδη Φλώρο και τον ισοβίτη βρίσκονται και τα ονόματα γιατρών, οι οποίοι υπηρετούν στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, σε ιδιωτική κλινική αλλά και στο ΚΕΠΑ Νίκαιας, υπαλλήλων του ΙΚΑ αλλά και ένας δικηγόρος.

Οι περισσότεροι από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση έχουν λάβει ολιγοήμερη προθεσμία για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

#TAGS MM