Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Κυνουρία: Ένας προορισμός με ισχυρό Brand Name

Κυνουρία: Ένας προορισμός με ισχυρό Brand Name

Με αφετηρία την Παραλία Τυρού, έναν πανέμορφο οικισμό που δροσίζεται από το θαλασσινό αεράκι του Μυρτώου, ξεκινά ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό στην μοναδική Κυνουρία, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό Brand Name στους διεθνείς τουριστικούς οδηγούς.

Πρώτος σταθμός ο Άγιος Πέτρος, ορεινό κεφαλοχώρι της Βόρειας Κυνουρίας, πνιγμένο στο πράσινο, που διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ταβέρνες, καταστήματα με τοπικά προϊόντα, ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου και για όλα τα γούστα.

Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν ακόμη ο Πύργος του Τρικαλίτη, η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πλατεία, το ανακαινισμένο πέτρινο σχολείο, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του ο Πύργος του Αγά, του 18ου αιώνα, το παλιό ταπητουργείο και τα πανέμορφα καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Ιδιαίτερος σταθμός αποτέλεσε η παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών στο παραδοσιακό εργαστήρι «ΜΑΛΕΒΟΣ».

Ο προορισμός

Περνώντας μέσα από το χωριό Άγιο Ιωάννη, ο δρόμος οδήγησε στον Πλάτανο, ένα γραφικό, μικρό χωριό στην νοτιοανατολική πλευρά του Πάρνωνα, 450 μ. από τη θάλασσα και 180 χλμ. από την Αθήνα, φημισμένο για το εξαιρετικής ποιότητας νερό του. Εκεί βρίσκονται ο παλιός νερόμυλος και η πέτρινη βρύση, ενώ στην περιοχή υπάρχει ακόμη το Σπήλαιο του Σωτήρος και το φαράγγι της Λεπίδας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού, όπου έγινε παρουσίαση του προορισμού της Νότιας Κυνουρίας από τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νότιας Κυνουρίας, κ. Μιχάλη Σωτηρόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Τυρού, κ. Κώστα Μανούσο, τον Πρόεδρο του Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Σαμπράκο, τον Πρόεδρο ΔΗΚΕΝΚ, κ. Χριστόφορο Ντουζένη, τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Τυρού, κ. Νικήτα Εγγλέζο, τον ιδρυτή της Κοιν.Σε.Π «Α χωρά Νάμου» κ. Δημήτρη Λαλουδάκη και την Ελένη Μάνου.

Η παράδοση

Το γεύμα στη Ζαρίτσα , παραδοσιακή ταβέρνα του «Τάσου» ήταν ένα γαστριμαργικό ταξίδι στην τοπική κουζίνα με γεύσεις παραδοσιακές κι αυθεντικές. Ακολούθησε επίσκεψη στο Λεωνίδιο και στο φεστιβάλ, θεσμός, «Μελιτζάζ», που διοργανώθηκε για 9η χρονιά. Το Λεωνίδιο είναι ένας ιστορικός τόπος και ως παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Διαθέτει το αναγνωρισμένο προϊόν Π.Ο.Π. Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου ενώ οι κάτοικοί του ακόμη μιλούν για την υπό εξαφάνιση- Τσακώνικη γλώσσα.

Στο Λεωνίδιο σήμερα σώζονται 3 από τα μεγαλοπρεπέστερα προεπαναστατικά μνημεία της Πελοποννήσου: Ο πύργος Τρικαλιώτη (1808) και το αρχοντικό του Πολυτίμου (1816) είναι διατηρητέα μνημεία. Το τρίτο σημαντικό κτίριο είναι το αρχοντικό Κατσικογιάννη (1807), που βρίσκεται στα Βόρεια του οικισμού.

Στο πλαίσιο του «Μελιτζάζ» πραγματοποιήθηκε στο χώρο «Φάμπρικα Πολιτισμού», εκδήλωση Αδελφοποίησης του Δήμου Νότιας Κυνουρίας με τον ιταλικό Δήμο Μαρτάνο. Ακολούθως έγινε αποκάλυψη του γλυπτού που δώρισε ο Δήμος Μαρτάνο στον Δήμο Ν. Κυνουρίας και τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας, Piazza Martano.

Η μουσική

Στην πλατεία Μητρόπολης, πραγματοποιήθηκε συναυλία από τους La Notte della Taranta, με Παραδοσιακά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας και ταραντέλα. Το φιλοξενούμενο συγκρότημα από το Martano δημιουργήθηκε από επιλεγμένους μουσικούς και χορευτές από την Ορχήστρα “La Notte della Taranta”. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Ιταλία και ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη λαϊκή κουλτούρα στην Ευρώπη. Διαδραματίζεται στο Σαλέντο από το 1998 με στόχο την εκ νέου ανακάλυψη και αξιοποίηση της παραδοσιακής μουσικής του Σαλέντο και τη συγχώνευσή της με άλλες μουσικές γλώσσες, από την παγκόσμια μουσική μέχρι τη ροκ, από την τζαζ έως τη συμφωνική. Κάτι σαν μεγάλο Μελιτζάzz !!

Επόμενος σταθμός η πλατεία Μερικάκη όπου το progressive ντουέτο Kadinelia προσέφερε ένα μουσικό ταξίδι όπου οι διαχρονικοί ήχοι της Ελλάδας μεταμορφώνονται σε κάτι νέο, μέσα από τις σαγηνευτικές μελωδίες της ακουστικής κιθάρας και το αρμονικό τραγούδι των δύο μουσικών. Μουσική τους ταυτότητα είναι ο εμπλουτισμός της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με στοιχεία μπλουζ και ροκ, σε ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό ηχητικό τοπίο, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση.

Ακολούθησε σε κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου Dj set με μουσικές ρυθμικές και χορευτικές από τον DJ Χρήστο Αρέστη οι οποίες μετέτρεψαν τον κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου σ’ ένα μεγάλο υπαίθριο bar.

Το θέρετρο

Επίσκεψη στο Παράλιο Άστρος και ξενάγηση στην πόλη από τον Γιώργο Καραγιάννη, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. «5ΕΝΤΕ». Το Παράλιο Άστρος αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά καλοκαιρινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές για κάθε προτίμηση, παραλίες χιλιομέτρων με πεντακάθαρα νερά και δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Ξεχωριστής ομορφιάς είναι το γραφικό φυσικό λιμάνι αλλά και το επονομαζόμενο από τους ντόπιους «Νησί» με την απίστευτη θέα στον Αργολικό κόλπο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Παράλιο Άστρος, έγινε ακόμη παρουσίαση του προορισμού Βόρειας Κυνουρίας στο ξενοδοχείο «Astros Beach».

Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννη Τρουπή, τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Γιώργο Καμπύλη την Πρόεδρο των καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας κ. Βίβιαν Μανωλέσου και άλλους φορείς του τόπου.

Η παραλία

Η παραλία του Ξηροπήγαδου με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά είναι ένας τόπος ηρεμίας, παρότι η περιοχή διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία. Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής αναφερόμενος στο ταξίδι εξοικείωσης προβολής του προορισμού της Αρκαδίας δήλωσε: «Στο Fam Trip επιβεβαιώσαμε για ακόμη μία φορά την εξαιρετική συνεργασία που έχει το Επιμελητήριο Αρκαδίας με τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας. Έχουμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση με τους Δήμους μας ότι οι κοινές δράσεις για την προώθηση των τουριστικών προϊόντων της Κυνουρίας λειτουργούν αναπτυξιακά και κοινωνικά για το σύνολο της Αρκαδίας. Κάνουμε πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Όραμά μας είναι να γίνει η Αρκαδία παγκόσμιο τουριστικό brand name».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις