Ελλάδα

Κυριακή των Βαϊων: Γιατί σήμερα δεν νηστεύουμε και τρώμε ψάρι

Κυριακή των Βαϊων σήμερα, Κυριακή 17 Απριλίου 2022. Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Παρά το γεγονός ότι είναι Σαρακοστή, το ψάρι καταλύεται.

Την Κυριακή των Βαΐων, το ψάρι καταλύεται λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Έτσι και το παιδικό τραγούδι ήταν: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!»

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι.

Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή, την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε: «Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείται τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή.

Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ΄ αυτήν όλοι με φόβο…»

Είναι ενδεικτικοί οι όροι «αφού σταματήσετε τη νηστεία» και «να αρχίζετε», οι οποίες δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει.

Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ΄αυτήν την ημέρα ψαριού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις με τη σύλληψη 2 ψυχιάτρων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής – Κατηγορούνται για την άρνηση νοσηλείας ασθενούς
Οι 2 εφημερεύοντες ψυχίατροι αρχικά διαπίστωσαν την ανάγκη για παραμονή του ασθενούς, αλλά αρνήθηκαν την άμεση εισαγωγή του επικαλούμενοι έλλειψη διαθέσιμων κλινών
Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής
Φωτιά σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα: 6 καμένα σπίτια, πολλά με σοβαρές ζημιές – Αρχίζουν οι αυτοψίες
Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και γι’ αυτό τον λόγο δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Αγία Κυριακή, Έτος Στέκο, Ήμερος Πεύκος και Βουνόπολη
Καμένο σπιτι στη Ραφήνα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 3 περιοχές λόγω της πύρινης λαίλαπας στην Ιεράπετρα - Σκληρή η μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Κλειστές παραμένουν οι ξενοδοχειακές μονάδες που εκκενώθηκαν - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο νησί - Πάνω από 250 πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο για να σβήσουν τα «καντηλάκια»
Πυροσβέστες
Καιρός σήμερα: Βοριάδες έως 7 μποφόρ σε Αιγαίο και Κρήτη – Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα φθάσει στις περισσότερες περιοχές τους 34 με 36 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς
Καιρός
Φωτιά στην Ιεράπετρα: Ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες – Νέα αναζωπύρωση σε χαράδρα σε Άγιο Ιωάννη και Φέρμα
Πριν τις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης υπήρξε νέα αναζωπύρωση σε χαράδρα - Κάηκαν πάνω από 12.000 στρέμματα - Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν όλη τη νύχτα σε ετοιμότητα
Φωτιά στην Ιεράπετρα