Πολιτική

ΚΥΣΕΑ: Πέρασαν και τα 5 εξοπλιστικά προγράμματα των 5 δισ. ευρώ – Νέος αρχηγός στο Λιμενικό ο Χρήστος Κοντορουχάς

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, εγκρίθηκαν και τα πέντε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ επιλέχθηκε και ο νέος αρχηγός του Λιμενικού
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με την έγκριση και των πέντε προγραμμάτων του εξοπλιστικού πακέτου των Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το μεσημέρι της Δευτέρας (23.3.26), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, αποφασίστηκε αλλαγή στην ηγεσία του Λιμενικού.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, παρέστησαν εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα εξοπλιστικά προγράμματα του αντιαεροπορικού «θόλου», της αναβάθμισης των F-16 Block50, των έργων υποδομών για τα F-35, του εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO και της υποστήριξης – αναβάθμισης των μεταγωγικών C-27J.

Μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας έκανε δηλώσεις, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πήρε μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών αποφάσεων. Αρχικά για τον αντι-drone, αντι-πυραυλικό, αντιβαλλιστικό «θόλο» που είναι κρίσιμο στοιχείο της λεγόμενης «Ασπίδας του Αχιλλέα», με τον οποίο θα μπούμε σε μια νέα εποχή, ως προς τις δυνατότητες αεράμυνας.

Ακόμα, ανέφερε ότι δόθηκε το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO, ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να διαθέτει τέσσερα πολεμικά πλοία που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες, ενώ επίσης η κυβέρνηση ενέκρινε και τα έργα υποδομών για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, με το πρώτο να παραδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία το 2028 στις ΗΠΑ.

Τέλος, τόνισε πως το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αναβάθμιση των F-16 Block 50 στην έκδοση Viper, με αποτέλεσμα ο συνολικός στόλος των πλήρως εκσυγχρονισμένων F-16 να υπερβεί τα 100 μαχητικά αεροσκάφη και αφετέρου την σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) των πολύτιμων μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-27J Spartan.

Η ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ

Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή από τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Eθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Επιπλέον εγκρίθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΚΥΣΕΑ επέλεξε ως νέο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής τον Αντιναύαρχο Χρήστο Κοντορουχά.

Ο απερχόμενος Αρχηγός του ΛΣ, αντιναύαρχος Τρύφωνας Κοντιζάς, του οποίου η θητεία κρίνεται ευδόκιμη, αναμένεται να αναλάβει τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Κρίσιμων Οντοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Είμαστε στη θέση να πατήσουμε το κουμπί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τελευταίο αίτημα πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης
Για «τιτάνιο έργο», που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την αξιοποίηση των επόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, στην Πανεπιστημίου την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026
35
Πολάκης σε Γεωργιάδη για Πατούλη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάγκασε να στείλεις το φιλαράκι σου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας»
Στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ο Παύλος Πολάκης την απόφαση του υπουργού Υγείας να διαβιβάσει στοιχεία για τις εταιρείες του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο Γιώργος Πατούλης δηλώνει ότι ζήτησε ο ίδιος να ελεγχθεί
Παύλος Πολάκης
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την παραπομπή Πατούλη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας: «Εμπαιγμός, πριν λίγες ημέρες τον υπερασπιζόταν»
Η Χαριλάου Τρικούπη διευρύνει την επίθεσή της, συνδέοντας την υπόθεση με την εποπτεία των ιδιωτικών δομών υγείας και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολυετή αδράνεια
Γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Τσίπρας από την Ολυμπία: «Να φύγει ο Φλωρίδης» – Μετωπική επίθεση σε Μητσοτάκη για Τέμπη, ακρίβεια και διαφθορά
Η δικαστική εξέλιξη για τους χειρισμούς στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΕΛΑΣ στο Olympia Forum
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Δόμνα Μιχαηλίδου: Η προσβασιμότητα, η εξαίρεση και το «να μη χρειαστεί να ξανάρθω»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επέλεξε να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του ιδιωτικού τομέα και εξήγησε γιατί στόχος είναι τέτοιες πρωτοβουλίες να μη θεωρούνται στο μέλλον… είδηση
Δόμνα Μιχαηλίδου