Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Λαγάνα: Στην ουρά για το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας – Η τιμή της και μια παραδοσιακή συνταγή

Λαγάνα: Στην ουρά για το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας – Η τιμή της και μια παραδοσιακή συνταγή

Ακριβότερη από πέρσι είναι η τιμή της λαγάνας, του παραδοσιακού ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας. Ωστόσο, η τσουχτερή τιμή της δεν εμποδίζει τους καταναλωτές να σχηματίζουν τεράστιες ουρές έξω από τους φούρνους.

Πολλοί φεύγουν φορτωμένοι με τρεις και τέσσερις λαγάνες, καθώς αποτελεί αγαπημένο φαγητό της Καθαράς Δευτέρας για μικρούς και μεγάλους. 

Πέρσι η λαγάνα κόστισε από 2,80 έως 3,50 ευρώ, ενώ φέτος οι τιμές κυμαίνονται από 2,5 έως 4 ευρώ. 

Ωστόσο, η αγαπημένη λαγάνα δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και έτσι από το πρωί σχηματίζονται ουρές έξω από τους φούρνους όλης της Ελλάδας.

Αθήνα

 

Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη η λαγάνα έχει την τιμητική της:

Λάρισα

Ουρές έξω από γνωστό φούρνο της Λάρισας (πηγή φωτό: onlarissa.gr).

Συνταγή για λαγάνα στο σπίτι

Αν πάλι κάποιοι θέλετε να φτιάξετε λαγάνα στο σπίτι, έχετε ακόμα χρόνο, αφού είναι μια εύκολη διαδικασία και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο.

Υλικά:

  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 1/2 φλιτζάνια νερό
  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 50 γρ. ξηρή μαγιά
  • 40 γρ. αλάτι
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολάκι με λίγο χλιαρό νερό, διαλύεις προσεκτικά τη μαγιά, προσθέτοντας 2 κουτ. του γλυκού αλεύρι.
  • Την αφήνεις για περίπου 20 λεπτά να φουσκώσει και στη συνέχεια μεταφέρεις σε ένα μεγαλύτερο μπολ.
  • Σε αυτό το μεγαλύτερο μπολ, προσθέτεις τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Ανακατεύεις, μέχρι να δέσεις τα υλικά σου και δημιουργηθεί μία κολλώδης ζύμη. Μπορείς φυσικά να το κάνεις και σε ένα πολυμίξερ ή κουζινομηχανή.
  • Μόλις γίνει αφράτο, σκεπάζεις το μπολ με μία πετσέτα και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 20 περίπου λεπτά.
  • Χωρίζεις το ζυμάρι σε τέσσερα μπαλάκια και τα μεταφέρεις σε δύο ταψιά.
  • Φοράς τα γάντια σου και απλώνεις τη ζύμη σου, μέχρι να σχηματιστεί ένα αρκετά λεπτό – και μακρύ – σώμα.
  • Πιέζεις με το χέρι σου και το αφήνεις μόνο του για πέντε λεπτά.
  • Με την κάτω όψη ενός πιρουνιού, τρυπάς κατά διαστήματα και προσθέτεις το σουσάμι.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς C.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις