Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Λέλα Καραγιάννη: Ταξίαρχος επί τιμή για την προσφορά της στο ελληνικό έθνος μετά θάνατον

Λέλα Καραγιάννη: Ταξίαρχος επί τιμή για την προσφορά της στο ελληνικό έθνος μετά θάνατον
Intime

Ο βαθμός του ταξίαρχου επί τιμή απονεμήθηκε στην ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη για τον απελευθερωτικό αγώνα της στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941 – 1944.

Η τιμητική απόφαση για την μαχήτρια της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη αναρτήθηκε στη Διαύγεια και αναφέρει τα εξής: “Απονέμουμε στην Ελληνίδα αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944, αρχηγό της Οργάνωσης Πληροφοριών και Δολιοφθοράς «Μπουμπουλίνα», Λέλα Καραγιάννη, για τον απαράμιλλο ηρωισμό της, την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξε προς το Ελληνικό Έθνος, τα οποία την κατέστησαν στη μνήμη όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων ως Εθνικό ιδεώδες, το βαθμό του Ταξίαρχου επί τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.3883/2010”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές λίγο πριν την Απελευθέρωση της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1944. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε από τους Ναζί στο παρακείμενο άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 59 αγωνιστές της Αντίστασης, στην πλειοψηφία τους συνεργάτες της S.O.E , στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, περίπου ένα μήνα πριν από την Απελευθέρωση.

Η εκτέλεση της Λέλας Καραγιάννη πιθανόν να ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής των Ες – Ες των Βάλτερ Σιμάνα και Βάλτερ Μπλούμε, η οποία παρέκαμψε την πιο μετριοπαθή πολιτική των Γερμανών στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την απονομή του βαθμού του ταξίαρχου επί τιμή στη Λέλα Καραγιάννη εκδόθηκε ύστερα από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και σχετική απόφαση του ΣΑΓΕ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις