Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Λευτέρης Λαζάρου στο newsit.gr: Πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο – Ολέθριο ακόμη ένα lockdown 

Λευτέρης Λαζάρου στο newsit.gr: Πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο – Ολέθριο ακόμη ένα lockdown 

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στον χώρο της εστίασης με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που φέρνουν αλλαγές και πάλι στην προσπάθεια τους να αυξήσουν το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου σχολιάζει στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου τα νέα μέτρα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου. Θέτει ερωτήματα στα οποία δεν έχουν ακόμη απαντήσεις και εξηγεί πως ο κλάδος τους περιμένει διευκρινίσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ένα άλλο lockdown θα είναι τραγικό και ολέθριο για τις επιχειρήσεις

«Τα μαγαζιά πρέπει να μείνουν ανοιχτά, τα μαγαζιά πρέπει να είναι καθαρά. Οι εμβολιασμοί πρέπει να τρέξουν και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι θα ξαναπάμε σε ένα άλλο lockdown που θα είναι τραγικό και ολέθριο για τις επιχειρήσεις, για την οικονομία και για όλους μας. Αυτό που θέλω να κατανοήσω, είναι πως εμείς θα μπορέσουμε μέσα από κάποιες διαδικασίες να μπορούμε να καθοδηγούμε τον κόσμο τον εμβολιασμένο στους χώρους μας! Τι θα κάνουμε με μία οικογένεια που θα έχει δύο παιδιά και οι γονείς θα είναι εμβολιασμένοι και τα παιδιά θα είναι ανεμβολίαστα, θα καθίσουν στο χώρο που αυτή τη στιγμή λειτουργούμε; Γιατί υπάρχουν εξωτερικοί χώροι που λειτουργούμε με τους κανόνες και τους κανονισμούς του σήμερα. Μάσκες μέχρι να φτάσουν και τα λοιπά. Και υπάρχουν και οι κλιματιζόμενοι χώροι που μπορούν να καθίσουν οι εμβολιασμένοι, οι άνθρωποι που θα νιώθουν τη σιγουριά σε ένα καθαρό περιβάλλον. Και που οι ίδιοι είναι εμβολιασμένοι. Όταν θα φύγουν από τον χώρο τον εξωτερικό και θα έρθουν να μπουν στις τουαλέτες, θα πρέπει να βάλουν τη μάσκα, ότι ακριβώς γίνεται μέχρι τώρα. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να τηρηθούν με μεγάλη προσοχή και θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν γίνεται διαφορετικά.»

Παρακαλάω ακόμη και τους δικούς μου εργαζόμενους να κάνουν το εμβόλιο και σέβομαι όσους φοβούνται

«Επίσης πρέπει να παρακαλέσω τους ανθρώπους που εργάζονται σε εμένα, να εμβολιαστούν όλοι. Γιατί όταν έχω συνεργάτη δεκαετίας και δεν είναι εμβολιασμένος και έχει το φόβο του εμβολιασμού, δεν μιλάω για τους ανεγκέφαλους που έχουν τη δική τους ένσταση για τους εμβολιασμούς. Μιλάω για τον άνθρωπο που είναι φοβισμένος. Γιατί όπως σέβομαι έναν άνθρωπο που φοβάται τα ασανσέρ και δεν ανεβαίνει στο ασανσέρ, γιατί σου λέει ότι φοβάμαι να ανέβω 7-8 ορόφους και τους ανεβαίνει με τα πόδια, ή δεν βγαίνει στο μπαλκόνι γιατί έχει υψοφοβία, το σέβομαι και προσπαθώ αυτό το φόβο του να τον διασκεδάσαμε αποσπώντας την προσοχή και να περάσω καλά, ή αν γίνεται και να του κάνω και μία παρέα για να μην νιώθει φοβισμένος και μόνος του. Θα μπω και εγώ στο ασανσέρ που λέει ο λόγος. Έτσι σέβομαι και τον άνθρωπο που σου λέει φοβάμαι να εμβολιαστώ. Φοβάμαι. Το σέβομαι και θα προσπαθήσω να το θερμοπαρακαλέσω, για την ισορροπία και την λειτουργία του εστιατορίου και για τους συναδέλφους και για την οικογένειά του να εμβολιαστεί. Είναι πολύτιμος ο χρόνος που έχει δοθεί 15 ημέρες. Μέχρι να ξεκινήσει αυτό το μέτρο, να αλλάξει λίγο τη σιγουριά των καταστημάτων και τις λειτουργίες μας. Πιστεύω ότι ο χρόνος των 15 ημερών και διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν και από εμάς αλλά και πιστεύω και από την πολιτεία, κάποια πράγματα τα οποία είναι ίσως λίγο μπερδεμένα να ξεμπερδέψουν και δεν ξέρω αν υπάρχουν μπερδεμένα πράγματα. Γεγονός είναι ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα μαγαζιά. Πρέπει να πάρει μπροστά και δεν μπορούμε να ξανακλείσουμε. Δεν αντέχει ο ούτε εργαζόμενος ούτε επιχειρηματίας. Δεν αντέχουν και οι οικονομίες. Οι παγκόσμιες οικονομίες και όχι μόνο η Ελληνική.»

Συμφωνώ τον Άδωνι Γεωργιάδη, αν πάμε σε ένα επόμενο κύμα καταστραφήκαμε

«Συμφωνώ απόλυτα, δεν μπορεί να αντέξει μετά. Καταρχήν η ψυχολογία μας θα πέσει πάρα πολύ δεν θα μπορούμε να εργαστούμε. Ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Τα επισιτιστικά επαγγέλματα, ο χώρος της εστίασης και των ξενοδοχειακών επαγγελμάτων, αυτή τη στιγμή παιδιά που μείνανε 7 μήνες καραντίνα και τρεις μήνες πριν, σας διαβεβαιώνω οι ηλικίες των 30 χρόνων 32,29,37, αλλάξανε κατεύθυνση. Δεν μπορούσε να ζήσει με τα 534 ευρώ και είναι λογικό αυτό. Όμως αυτά είναι τα χρήματα. Δεν μπορούσε όμως να ζήσει την οικογένειά του και άλλαξε κατεύθυνση. Ξέρω πάρα πολλούς συναδέλφους μου μαγείρους αυτή την ηλικία που σας λέω, που πήγανε τα καράβια μάγειρες. Έφυγαν από το χώρο μας, έπρεπε να ζήσουν τις οικογένειές τους και το βρίσκω λογικό. Άρα καταλαβαίνετε ότι αν είχαμε το τουριστικό μας προϊόν του 2019 σήμερα που μιλάμε 30/6 δεν θα μπορούσαμε να το εξυπηρετήσουμε σωστά, δεν θα είχαμε καλές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε τη συγκεκριμένη σίτιση, που είναι πολύ μειωμένο το τουριστικό μας προϊόν, γιατί αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της καραντίνας όταν επιστρέφουνε στις χώρες, τα ξέρετε καλύτερα από μένα μην ροκανίζω το χρόνο σας. Αυτή τη στιγμή, το τουριστικό μας προϊόν είναι πληγωμένο.»

Θέλω η κόρη μου η ψυχολόγος να πείσει το προσωπικό να εμβολιαστεί

«Αρχικά θα πρέπει να μας φύγει λίγο η γκρίνια, να μας φύγει δεν γίνεται. Πρέπει να φύγουμε από την γκρίνια. Πρέπει δηλαδή ο καθένας από μόνος του να δει που μπορεί να βοηθήσει, είναι σκέψη μου είναι αυτή. Εγώ πρέπει να θερμοπαρακαλέσω τους εργαζόμενους στο χώρο μου, όλοι να κάνουμε τη δεύτερη δόση, κάποιοι που έχουν φοβηθεί να τελειώνουνε. Γιατί, για να εξακολουθήσουν να εργάζονται στο εστιατόριό μου ή θα εργάζονται μέσα από την πίεση της μάσκας και αν θέλετε της πίεσης αυτής μέσα στον καύσωνα, ή θα τον θερμοπαρακαλέσω για την ισορροπία του εστιατόριο μου, για την οικογένειά τους, για τα παιδιά τους. Πιστεύω ότι μέχρι τώρα καλά το έχω καταφέρει και σχεδόν όλο μου το προσωπικό έχει μπει σε μία διαδικασία.

Επειδή έχω και μία κόρη ψυχολόγο, θέλω να τη φέρω από δω να μιλήσει στους εργαζόμενους, να μπορέσουμε να πείσουμε με κάποια επιχειρήματα, που ίσως εγώ να μην το διαθέτω από γνώση αυτά τα επιχειρήματα, να μπούμε αυτή τη διαδικασία να αλλάξει και η ψυχολογία μας έχοντας εμβολιαστεί.»

Φοβάμαι μια μετάλλαξη που θα πάει εκεί προς την ισπανική γρίπη

«Εγώ δεν σας κρύβω ότι άλλαξε η ψυχολογία μου ως εμβολιαζόμενος. Εδώ και 35-40 μέρες έχω κάνει και τη δεύτερη δόση εμβολίου.Έτσι νιώθω τώρα να μου πείτε ότι μπορεί μέσα στο μυαλό μου να είναι αυτό. Μπορεί, πάντως νιώθω καλύτερα, νιώθω πιο ασφαλής και έτσι είναι. Μας βρήκε κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και μας διέλυσε και όλο τον κόσμο διέλυσε. Έχω δηλώσει ότι δεν θα ήθελα να είμαι γιατρός ή πολιτικός αυτή την περίοδο, αλλά τώρα έχω αρχίσει και ζορίζομαι σαν μάγειρας. Δεν το περίμενα ότι θα τραβήξει έτσι. Έρχεται τώρα το κάθε παιδί τώρα εδώ πέρα και με ρωτάει «δάσκαλε πόσο θα τραβήξει αυτό» μπορώ να απαντήσω; Έχω τη δυνατότητα να δώσω απάντηση; Υποφέρουμε με τα παιδιά εδώ τους συνεργάτες μου. Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο, ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο. Φοβάμαι μια μετάλλαξη που θα πάει εκεί προς την ισπανική γρίπη, που διέλυσε την Ευρώπη πριν από κάποια χρόνια, να ξαναμπούμε σε μία τέτοια περιπέτεια. Εύχομαι να μην συμβεί, να βρεθούν φάρμακα και να τα αντιμετωπίσουμε πιο ανώδυνα.»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις