Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Λιμενικό: Νέα επεισόδια με πυροβολισμούς σε Στρογγύλη και Κω

Λιμενικό: Νέα επεισόδια με πυροβολισμούς σε Στρογγύλη και Κω
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Δυο νέα σοβαρά περιστατικά με διακινητές προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό. Έγιναν στη Στρογγύλη και την Κω.

Τα δυο περιστατικά σε Στρογγύλη και Κω έγιναν την Κυριακή (17.11.2019), σύμφωνα με το Λιμενικό. Στην πρώτη περίπτωση, ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε 11 μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκε από περιπολικό του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Στρογγύλης.

Ο χειριστής του σκάφους αρχικά δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και οπτικά σήματα του πληρώματος του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού και επιχείρησε να διαφύγει, κάνοντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη, ενώ ερρίφθησαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους και την ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των μεταναστών και προσφύγων. Ο 33χρονος αλλοδαπός χειριστής του σκάφους και διακινητής συνελήφθη.

Στο δεύτερο περιστατικό, το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή, περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω, ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και το οποίο δεν συμμορφωνόταν στα ηχητικά και φωτεινά σήματα. Ακολούθησε καταδίωξη με ρίψη στοχευμένης βολής ακριβείας στον εξωλέμβιο κινητήρα του σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του και τη σύλληψη του 22χρονου αλλοδαπού χειριστή – διακινητή.

Μετά την ακινητοποίηση του σκάφους και τη σύλληψη του 22χρονου αλλοδαπού διακινητή, το Λιμενικό εντόπισε έξι μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί στην ακτή. Το σκάφος που τους μετέφερε κατασχέθηκε και διενεργείται προανάκριση.

Από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως σήμερα (18.11.2019) το πρωί, το Λιμενικό και η Frontex έχουν προχωρήσει στη διάσωση και περισυλλογή τουλάχιστον 658 προσφύγων και μεταναστών σε 20 διαφορετικά περιστατικά σε Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Μεγίστη.

Το ίδιο διάστημα, σε 15 περιστατικά, 730 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με βάρκες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Κω και Μεγίστη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις