Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Λίμνη Βουλιάγμενη: Η ιδιαίτερη λιμνοθάλασσα στην Κορινθία με τα γαλήνια και κρυστάλλινα νερά

Λίμνη Βουλιάγμενη: Η ιδιαίτερη λιμνοθάλασσα στην Κορινθία με τα γαλήνια και κρυστάλλινα νερά

Η Λίμνη Βουλιαγμένη απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα και είναι λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου (νομός Κορινθίας), πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα.

Πρόκειται για μια τις πιο όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα και γαλήνια νερά που έχει η Πελοπόννησος και αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για απόδραση από την ρουτίνα της καθημερινότητας, λόγω της κοντινής της απόστασης της.

Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει παραλία με λευκή και ψιλή άμμο εν αντιθέσει με την παραλία του Λουτρακίου.

Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα. Από το συγκεκριμένο άνοιγμα, η θάλασσα κατηφορίζει στα νερά της λίμνης δημιουργώντας δίνες.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.

Η διαφορά της από μια απλή παραλία είναι ότι τα νερά της είναι κατά πολύ αλμυρότερα από αυτά της θάλασσας.

Επιπλέον, έχει ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Τα νερά της ανανεώνονται κάθε έξι περίπου ώρες με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης, ενώ θεωρούνται ιδιαιτέρως ζεστά, επιτρέποντας το κολύμπι μέχρι και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με μελέτες η λίμνη αποτελεί γεωλογικό φαινόμενο. Ο λόγος που δημιουργήθηκε πιθανότατα οφείλεται στα υπόγεια στρώματα του υπεδάφους, τα οποία ήταν πολύ σαθρά και σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό υποχώρησαν και δημιουργήθηκε η λίμνη. Εκτός από τις βουτιές στην θάλασσα και την μαγεία του φυσικού τοπίου, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν περίπατο στα αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις