Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Λινού: Μάσκες στους εργαζόμενους και εξ αποστάσεως εργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Λινού: Μάσκες στους εργαζόμενους και εξ αποστάσεως εργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τι προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού για να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, μετά τα 121 νέα κρούσματα χτες.

«Νομίζω ότι έχει δίκιο ο κ. Τσιόδρας, είναι πάντα ακριβής και συνεπής. Ήδη εδώ και 2-3 εβδομάδες ανησυχώ και εκφράζω την ανησυχία μου και γιατί αυξάνονται τα κρούσματα και γιατί είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Έχουν παρθεί μέτρα, πρέπει να αυξηθούν κάποια μέτρα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για τα ΜΜΜ και σε μια άλλη κοινωνία θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και από εθελοντές ή στρατιωτικούς να οδηγήσουν τα λεωφορεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε λύση. Αν δεν υπάρχει λύση, να μην υπάρξει συγκοινωνία. Αν είχαμε μια τεράστια φωτιά τι θα κάναμε; Είναι εξίσου θανατηφόρο αυτό που συμβαίνει», τόνισε η κ. Λινού.

Αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, η ίδια τόνισε ότι «θα έλεγα άμεσα πλήρη εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι εφικτό, παροχή μάσκας σε όλους τους εργαζόμενους ειδικά στους χαμηλόμισθους και επιβολή ότι θα την φορούν. Στους χώρους εστίασης δεν είναι ξεκάθαρο για τη μάσκα για τους εξωτερικούς χώρους. Εκτός αν τρώνε, πρέπει να φορούν μάσκα. Σε επίπεδο επικοινωνίας, ειδικά επικοινωνιακά πακέτα για νέους ανθρώπους και στη συνέχεια για τους ηλικιωμένους, για τις ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά ομάδες, Ρομά, φυλακές, έτσι ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά. Έχουμε αρκετά κρούσματα που μπορεί η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη».

Σχολιάζοντας την έρευνα του ΑΠΘ σύμφωνα με την οποία αν δεν παρθούν έκτακτα μέτρα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουμε 11500 κρούσματα και 260 θανάτους, η ίδια σημείωσε ότι τα μοντέλα μελετών έχουν περιθώριο λάθους. «Αλλά και πέντε να είναι τα κρούσματα, αν έχουμε τρόπο χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομία να τα σώσουμε, να το κάνουμε» τόνισε.

Μιλώντας για το πώς θα είναι η κατάσταση τον Σεπτέμβριο με τα σχολεία, η ίδια ανέφερε ότι «για τα σχολεία εξαρτάται από τις αποφάσεις του υπουργείου. Με ανησυχεί περισσότερο ότι ενώ ήταν χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την τηλεκπαίδευση δεν κατέστη εφικτό. Όλη η προσπάθεια πρέπει να είναι να διατηρήσουμε την εκπαίδευση. Ιδανικό θα ήταν να έχουμε επαρκή τηλεκπαίδευση και εκπαίδευση των γονέων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αυτό δεν είναι εφικτό γιατί στη μέση οικογένεια υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής και ένα 20% δεν έχουν διαδίκτυο. Επομένως πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης. Θα πρότεινα να αξιοποιηθούν ανοιχτοί ή μη χρησιμοποιούμενοι χώροι για να γίνουν σχολικές τάξεις και να προσληφθούν έκτακτοι εκπαιδευτικοί που να βοηθήσουν στο να αραιώσουν τα παιδιά στις τάξεις».

Κλείνοντας η κ. Λινού είπε ότι πιθανότατα θα έχουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν τη θεραπεία. «Ένα από τα ευρωπαϊκά ή το αμερικανικό εμβόλιο θα είναι σε ευρεία παραγωγή πριν το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα διαδικασίας και ικανότητας κάθε κράτους να εξασφαλίσει τις δόσεις που χρειάζεται νωρίς», κατέληξε η κ. Λινού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις