Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Λινού: Όχι εμβόλιο Johnson & Johnson σε γυναίκες κάτω των 50

Αθηνά Λινού

«Βόμβα», για άλλη μια φορά, έριξε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Πέρα από το AstraZeneca εξέφρασε την αντίθεσή της και με το να κάνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson γυναίκες κάτω των 50.

Η Αθηνά Λινού, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (16.06.2021) στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την έντονη ανησυχία της εξέφρασε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ αναφέρθηκε και στο αλαλούμ με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η ανησυχία της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ για το Johnson & Johnson είναι πως δίνεται ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες, κάτω των 50 και τις συμβούλεψε να κάνουν εμβόλια mRNA.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η Αθηνά Λινού έκρινε ότι είναι λογικό να ανησυχεί ο κόσμος, σημειώνοντας όμως ότι «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Στην ερώτηση τι θα συμβούλευε έναν ασθενή της, ο οποίος έχει κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, είπε: «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο».

Θεμιστοκλέους για εμβόλιο AstraZeneca: Ο οικογενειακός γιατρός θα αποφασίσει αν πρέπει να αλλάξει η δεύτερη δόση

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε ότι, δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

 

Είπε τέλος ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις