Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Λιτόχωρο σημαίνει βουνό, θάλασσα, «τίμια» διαμονή και καλές ταβέρνες για φαγητό

Λιτόχωρο σημαίνει βουνό, θάλασσα, «τίμια» διαμονή και καλές ταβέρνες για φαγητό

Τι θα δω, τι θα κάνω στο Λιτόχωρο. Η πανέμορφη κωμόπολη του νομού Πιερίας απλώνεται στην πλαγιά του Μύτικα, της πιο ψηλής κορυφής του Ολύμπου, μαγεύοντας κάθε επισκέπτη με τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας στο τοπίο του.

Με τη γραφικότητα και την παράδοση να συνοδεύουν κάθε σου βήμα, το Λιτόχωρο είναι σίγουρα ένα μέρος που το πυκνοφυτεμένο σκηνικό του θα αφήσει πλήρως εντυπωσιασμένο από τη πρώτη κιόλας σου ματιά. Πάμε, λοιπόν, να το ανακαλύψουμε.

Το όμορφο Λιτόχωρο κάνει την εμφάνιση του στο χάρτη περίπου έξι αιώνες πριν, όταν στο περιβάλλον του αρχίζουν να κατοικούν άνθρωποι που ασχολούνταν με τη θάλασσα, όπως και αργότερα με την υφαντουργία.

Σιγά σιγά ο τόπος αποκτά ιστορική βαρύτητα με την παραμονή του Ρήγα Φεραίου στην περιοχή, αλλά και τουριστική αξία αφού μετατρέπεται σε ένα από τα πιο εκπληκτικά θέρετρα της βορείου Ελλάδος που αξίζει να εξερευνήσεις όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ξεκίνα την περιήγηση σου με το καταπράσινο πάρκο Κατούνια που θα βρεις στην είσοδο της Πόλης.

Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις δύο στον αριθμό μουσεία το λαογραφικό, αλλά και το ναυτικό που θα σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με την άρρηκτη σύνδεση της περιοχής με την ναυτιλία και να γνωρίσεις ακόμα περισσότερα ψήγματα της παράδοσης του.

Περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή τα καλντερίμια φτιαγμένα από πέτρα του παλιού οικισμού του Λιτόχωρου για να θαυμάσεις τα δείγματα της Μακεδονικής αισθητικής σε νεοκλασικά σπίτια μιας άλλης εποχής, τις μικρές σε μέγεθος πλατείες, αλλά και τις πετρόκτιστες βρύσες από τις οποίες στάζει γάργαρο νερό.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις