weather-icon °C AΘΗΝΑ

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα: Εικόνες θλίψης – Ολική καταστροφή μετά τη φωτιά – video

Οι εικόνες από το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα τέσσερις μέρες μετά τη φωτιά στην ανατολική Αττική μόνο θλίψη προκαλούν. Η πύρινη λαίλαπα κατάστρεψε τα πάντα. Δεν άφησε τίποτα όρθιο. Κτίρια ερείπια. Αυτοκίνητα καμένα. Και μια έκκληση για οικονομική βοήθεια ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν «σπίτι» τους.

Τα 45 παιδιά και οι 20 άποροι που φιλοξενούνται στο ίδρυμα κατάφεραν και έφυγαν έγκαιρα. Τα παιδιά φιλοξενούνται σε σπίτια στην Ανάβυσσο. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος ζητούν οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά το καταφύγιο παιδιών και απόρων.

Η φωτιά δεν άφησε τίποτα

Ο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κεντρικό κτίριο αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος τονίζουν πως ειδικά το δίκτυο ηλεκτροδότησης πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα ώστε όταν το ρεύμα συνδεθεί ξανά, να μπορέσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στο Ίδρυμα.

Οι ζημιές πολλές και μεγάλες. Κάηκαν αποθήκες τροφίμων, τα αυτοκίνητα του Ιδρύματος, τα μικρά πούλμαν που μετέφεραν τα παιδιά στις δραστηριότητές τους, ένα τρακτέρ, ο ελαιώνας και ο αμπελώνας.

Όπως τόνισε η Παναγιώτα Καραφλίδου, κοινωνική λειτουργός στο Ίδρυμα, εξαιτίας της παλαιότητας των οχημάτων που κάηκαν, τα χρήματα που θα δοθούν στο Ίδρυμα ως αποζημίωση, δεν θα είναι πολλά. Γι’ αυτό, το Λύρειο χρειάζεται οικονομική βοήθεια.

«Μην ακούτε τον Αμβρόσιο»

Ο πάτερ Δωρόθεος βρίσκεται συχνά στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, το οποίο άλλωστε ιδρύθηκε από μοναχές. Βρέθηκε ξανά εκεί όχι για να λειτουργήσει αλλά για να δει από κοντά την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά.

Είχε κι ένα σημαντικό μήνυμα να στείλει. Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τα κακόβουλα σχόλια του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβόσιου. Του ανθρώπου (της Εκκλησίας κατά τ’ άλλα) που χαρακτήρισε τη φωτιά που πήρε 83 ζωές «εκδίκηση» του Θεού γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας είναι άθεος. Του ανθρώπου τον οποίο αποδοκίμασαν όλοι, μεταξύ αυτών και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Δεν αποδεχόμαστε τα λόγια του μητροπολίτη Αμβρόσιου, υπηρετούμε το Θεό της αγάπης» τόνισε ο πάτερ Δωρόθεος.

Η έκκληση για στήριξη

Με ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος κάνουν έκκληση για στήριξη προκειμένου τα παιδάκια να ξαναβρούν το καταφύγιό τους. «Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα που βρίσκεται στο Νέο Βουτζά κάηκε και χρειάζεται τη στήριξη σας. Πρόκειται για ένα ορφανοτροφείο που μεγαλώνει 45 παιδάκια τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ασφαλή σε ιδιωτικά καταλύματα. Το σχολείο, κάποιες κατοικίες και οι χώροι προμηθειών έχουν καταστραφεί. Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι ανάγκη υπάρχει σε προμήθειες. Μέχρι τότε κάνουμε έκκληση για οικονομική βοήθεια«.

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα: Καταστράφηκε από τη φωτιά το ’95, σώθηκε το 2005!

Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι» «Ορθόδοξο Χωριό» ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές, με δωρεά του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού Μάρκου Λύρα.

Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από το μέσα της δεκαετίας του ’70 μετεγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους.

Τον Ιούλιο του 1995, η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το όμορφο δάσος της Πεντέλης που περιέβαλε το Ίδρυμα, κατέστρεψε μέσα σε τρεις εφιαλτικές ημέρες σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Πλήθος κόσμου κινητοποιήθηκε άμεσα, έδωσε απλόχερα τη βοήθειά του, συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γενικά υποστήριξε με κάθε τρόπο ολόψυχα το Ίδρυμα. Με γενναιοδωρία και αγάπη οι φίλοι και δωρητές έστρωσαν το δρόμο για την ανοικοδόμηση των κτιρίων του Ιδρύματος και τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας. Η ανθρωπιά έλαμψε!

Δέκα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2005, το Ίδρυμα κινδύνεψε και πάλι από άλλη μία πυρκαγιά, αλλά διασώθηκε ευτυχώς με μικρές ζημιές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

#TAGS MM