Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μαγιορκίνης: Να γιατί ο κορονοϊός κάνει… πάρτι στην Αττική

κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Γιατί δεν μπορεί να πάρει “ανάσα” η Αττική; Γιατί στα χωριά είναι… καλύτερα; Ποιος ο ρόλος της «ώσης»; Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναλύει όλα τα δεδομένα γύρω από τον εφιάλτη που λέγεται κορονοϊός. Το καμπανάκι και τα θετικά νέα.

“Δύσκολο μήνα” χαρακτήρισε τον Οκτώβριο τόσο για την χώρα μας όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τρίτης, 13.10.2020.

Το φαινόμενο της εκθετικής αύξησης παρατηρείται πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανέφερε ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος όμως ήταν καθησυχαστικός για την Ελλάδα: “Είμαστε πολύ μακριά από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων”, είπε χαρακτηριστικά.

Click4more: Μάσκα, ωράρια, συναθροίσεις – Όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για τον κορονοϊό

Το Rt βρίσκεται λίγο πάνω και λίγο κάτω από το 1, ανέφερε επίσης, τονίζοντας ότι στα αστικά κέντρα θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί για να δούμε μείωση της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων. Παράλληλα ανέλυσε το φαινόμενο της “ώσης” στην πανδημία και εξήγησε γιατί είναι πιο εύκολο να περιοριστούν οι μικρότεροι πληθυσμοί μιας περιοχής.

Γιατί δεν… ανασαίνει η Αττική; Ο Μαγιορκίνης απαντά

Καθώς η μείωση του ρυθμού μετάδοσης στην Αττική δεν έχει καταστεί εφικτή προς το παρόν, αλλά όπως ανέφερε αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, «φαίνεται να έχει σταθεροποιητικές τάσεις», εξήγησε ότι ο έλεγχος μιας επιδημίας μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι πιο δύσκολος από ό,τι μπορεί να είναι σε ένα χωριό.

Click4more: Κορονοϊός: Εστία υπερμετάδοσης η Αττική – 170 νέα κρούσματα

«Η επιδημία εξαπλώνεται με ώσεις και η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού», ανέφερε ο ίδιος, κάτι που έχει διαπιστωθεί και σε δύο πρόσφατες έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως είναι το Nature και το Plos one.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο ίδιος, ότι σε ένα χωριό τα μέτρα είναι πιο αποδοτικά και τα αποτελέσματά τους είναι πιο γρήγορα, από ό,τι σε μία πόλη όταν κάνουμε παρεμβάσεις. «Οσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, δηλαδή ο πληθυσμός, της επιδημίας, τόσο δυσκολότερο είναι να μειωθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσήλωση στα αστικά κέντρα», τόνισε.

Δείτε όλα όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

*Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις