Ελλάδα

Μαγιορκίνης: «Υπερβολικά τα μέτρα κατά του κορονοϊού που λαμβάνονται για την Κίνα»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης θεωρεί υπερβολικά τα μέτρα κατά του κορονοϊού που λαμβάνονται για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας είπε ότι τα μέτρα λαμβάνονται περισσότερο για ψυχολογικούς σκοπούς, ενώ έκανε αναφορά και στη γρίπη.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 για τα μέτρα κατά του κορονοϊού που λαμβάνονται για τους ταξιδιώτες από την Κίνα και τόνισε ότι «είναι περισσότερο για ψυχολογικούς – πολιτικούς λόγους, παρά για αντικειμενικούς- επιστημονικούς».

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, συνέχισε αναφέροντας ότι τα μέτρα γίνονται για να… χαρτογραφηθεί η νέα κατάσταση με τη νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα: «Πρόκειται για μέτρα κάπως υπερβολικά, που έχουν απώτερο σκοπό να διαλευκανθεί η κατάσταση στην Κίνα, δεδομένου ότι τα στοιχεία εκεί δεν είναι τόσο διαφανή όσο θα θέλαμε».

«Δεν μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην Ευρώπη»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδειξε να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα να προκαλέσουν πρόβλημα στην Ευρώπη. «Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τα στελέχη που υπάρχουν στην Κίνα δεν είναι στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην Ευρώπη και η κινητοποίηση των ταξιδιωτών, δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι ένας πιθανός, αλλά όχι σημαντικός κίνδυνος, είναι το νέο στέλεχος του κορονοϊού που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα 20% σε σύγκριση με τα στελέχη που επικρατούν μέχρι στιγμής.

«Διαχειρίσιμη η κατάσταση με τη γρίπη»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε αναφορά και στην επιδημία γρίπης. Χαρακτήρισε αυτό που βιώνουμε, ως «μία από τις πιο έντονες περιόδους γρίπης που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια». Τόνισε ωστόσο ότι είναι μία «διαχειρίσιμη κατάσταση».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων, τόνισε ότι «μέτρα δεν διαφαίνονται πουθενά».
«Είμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχαμε μόνο, εάν είχαμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για τα εμβόλια είπε ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό εργαλείο», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο εμβόλιο της γρίπης ανέφερε πως «προέχει να το κάνουν οι ευάλωτοι και οι επαγγελματίες υγείας».

«Με το που έχει κάποιος συμπτώματα, είτε πρόκειται για γρίπη, είτε για κορονοϊό, θα πρέπει να κάνει τεστ και να αναζητά θεραπεία νωρίς, να μην περιμένει», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έξι άνδρες επιτέθηκαν σε δύο 25χρονους τουρίστες στο Φαληράκι στη Ρόδο - Τους λήστεψαν και τους ξυλοφόρτωσαν
Οι 6 δράστες, μετά από τον διαπληκτισμό, χτύπησαν και λήστεψαν έναν Ελβετό τουρίστα, ενώ στη συνέχεια ένας από αυτούς γρονθοκόπησε και τον Αυστριακό φίλο του 25χρονου
Ρόδος 3
Τραυματίστηκε σοβαρά 6χρονος μετά από τροχαίο με μηχανάκι στη Νέα Ιωνία στον Βόλο
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του 6χρονου, οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου λειτουργεί εξειδικευμένη Παιδοχειρουργική Κλινική
Ασθενοφόρο 1
Συνελήφθη 33χρονος που έτρεχε με 198 χιλιόμετρα την ώρα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας: Τον σταμάτησαν στα διόδια Θήβας
Το όχημα που οδηγούσε, σταθμεύτηκε στα διόδια της Θήβας στην Αθηνών - Λαμίας, για λόγους ασφαλείας, όπου και ακολούθησε η σύλληψη του οδηγού στο πλαίσιο του αυτοφώρου
Αστυνομία
11
Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας εξπρές με 40άρια σε Αττική, Βοιωτία, Λακωνία - «Στροφή» του καιρού από το Σάββατο
Έντονα φαινόμενα προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, καθώς και στις παραλιακές ζώνες της Ηπείρου, όπου αναμένονται καταιγίδες και ισχυρές βροχοπτώσεις
Καιρός