Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Μαίνεται ο “πόλεμος” των σεισμολόγων για τον “χορό των Ρίχτερ”

Σεισμολόγοι

Η έντονη δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα μετά και τον σεισμό στην Πρέβεζα, χώρισε σε δύο στρατόπεδα τους σεισμολόγους.

Να θέσει τέλος στον “πόλεμο” στον οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες οι σεισμολόγοι επιχειρεί ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “η διατύπωση συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών από συγκεκριμένους συναδέλφους δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και είναι ανεπίτρεπτη κοινωνικά, επιστημονικά και ηθικά.

Η δήλωση του Προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα

“Τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανιμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δεκαεννέα επιστήμονες προερχόμενοι από όλο το επιστημονικό φάσμα που σχετίζεται με την αντισεισμική θωράκισης της Χώρας, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους προς την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, ενήργησαν κατά το νόμο σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, συνεκτιμώντας τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα.

Η διατύπωση συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών από συγκεκριμένους συναδέλφους δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και είναι ανεπίτρεπτη κοινωνικά, επιστημονικά και ηθικά”.

Αφορμή για την παρέμβαση του Προέδρου του ΟΑΣΠ ήταν η εμφάνιση του καθηγητή και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκη Τσελέντη στον ΑΝΤ1, στην οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων: “Φοβάμαι ότι ο σεισμός της Πρέβεζας δεν είναι ο κύριος. Η συμβουλή μου στις κρατικές υπηρεσίες αφού το φαινόμενο τους ξέφυγε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα για δύο μήνες ακόμα. Να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας”.

Το παρασκήνιο της κόντρας

Ήδη από χθες οι σεισμολόγοι είχαν μοιραστεί στα δυό: Από τη μια ο Άκης Τσελέντης που υποστηρίζει ότι τα μέλη της ομάδας ΒΑΝ είχαν προειδοποιήσει για μεγάλο σεισμό και από την άλλη η επιτροπή αξιολόγησης σεισμικού κινδύνου που λέει ότι η προειδοποίηση Τσελέντη, αφορούσε ούτε λίγο ούτε πολύ, τη μισή Ελλάδα!

Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ.

Την έρευνα της ομάδας ΒΑΝ, στην οποία αναφέρεται ο κ. Τσελέντης, αλλά και τον επίμαχο χάρτη αποκάλυψε νωρίτερα το απόγευμα κατ’ αποκλειστικότητα το newsit.gr.

Ωστόσο μιλώντας επίσης στο newsit.gr, ο πρόεδρος ο Πρόεδρος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Μακρόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στη μελέτη του ΒΑΝ υπάρχει ένας χάρτης με έναν κύκλο, με ακτίνα από την Πάτρα 225 χιλιομέτρων. Φτάνει ακόμα και στην Αθήνα, φτάνει πάνω από τα Γιάννενα,  πιάνει όλη την Πελοπόννησο. Καλύπτει σχεδόν τα 2/3 της Ελλάδας. Είναι άλλος ο χάρτης που εμφάνισε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και μου είχε έστειλε κάποια στιγμή, ο κύριος Τσελέντης από αυτόν που έστειλε στην επιτροπή. Δεν υπάρχει στην εργασία της ομάδας ΒΑΝ αυτός ο χάρτης, πού τον βρήκε;”.

Παράλληλα, ο Κώστας Μακρόπουλος, έκανε έκκληση, “να πέσουν οι τόνοι, διότι πρέπει να σκεφτούμε, τόσο την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών, όσο και τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, στον τουρισμό”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις