Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Μακροζωία στην Ικαρία: Τα μυστικά της ζωής, της διατροφής και τα διάσημα πανηγύρια

Μακροζωία στην Ικαρία: Τα μυστικά της ζωής, της διατροφής και τα διάσημα πανηγύρια

Η μακροζωία στην Ικαρία είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχεται στο μυαλό όλων μας όταν μιλάμε για το πανέμορφο νησί του βορείου Αιγαίου.

Όχι πως τα μοναδικά τοπία και ο παραδοσιακός χορός υστερούν, αλλά το προσδόκιμο ζωής στην Ικαρία, είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο σημείο αναφοράς.

Η διατροφή, τα μυστικά μακροζωίας των Ικατιωτών έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών ερευνών ώστε να αποκρυπτογραφεί το μυστικό που τους κάνει να πλησιάζουν τον έναν αιώνα ζωής. Ποια είναι όμως η εξήγηση που τελικά κρύβεται πίσω από την μακροβιότητα τους;

Η Ικαρία εδώ και αιώνες έχει χαρακτηριστεί ως το νησί που όσοι ζουν στα εδάφη του καταφέρνουν να ξεπερνούν τον μέσο ηλικιακό όρο ζωής όχι μόνο ολόκληρης της χώρας, και να μπουν μέσα στις κορυφαίες σχετικές λίστες του πλανήτη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κατά καιρούς να δημοσιεύονται μελέτες που προσπαθούν να εξηγήσουν το αξιοθαύμαστο αυτό φαινόμενο.

Η πιο πρόσφατη η οποία διεξήχθη είναι αυτή από το National Geographic, με το πρόγραμμα περί γενετικής της ευρωπαϊκής ένωσης με το όνομα Geha να ακολουθεί κατά πόδας.

Η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βάψει το νησί με χρώμα «γαλάζιο», εντάσσοντας το στην αποκαλούμενη κι ως γαλάζια ζώνη η οποία περικλείει όλες τις περιοχές της γης με κατοίκους που όχι μόνο ζουν πιο πολύ από τους υπόλοιπους, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν την υγεία τους σε ύψιστο επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις