Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαλακάσα: “Είμαστε όλοι ίδιοι”! “Μέσα” στο καμπ προσφύγων – pics

Μαλακάσα

Το newsit.gr μπήκε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στην Μαλακάσα.
Πώς είναι σήμερα η κατάσταση. Τι λένε οι ίδιοι ότι θέλουν να κάνουν και ποια τα εμπόδια.
Μέχρι και έξι άνθρωποι ζουν σε ένα κοντέινερ. Προσπαθούν να επιβιώσουν όσο πιο ανθρώπινα γίνεται και δίνουν… χρώμα με ζωγραφιές και συγκινητικά μηνύματα.
Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε το newsit.gr και διαβάστε όσα μας είπαν οι πρόσφυγες.

Στρατόπεδο Γερακίνη. Βρίσκεται περίπου 55 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και από το 2015 φιλοξενεί ως ανοικτή δομή πρόσφυγες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πρόκειται για το κέντρο στην Μαλακάσα, όπως ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 1.700 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 40 ασυνόδευτα παιδιά. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, περίπου το 95%, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη χώρα που βρίσκεται τελευταία στη λίστα του Ινστιτούτου Ειρήνης και Οικονομίας, κάτω ακόμη και από την πολύπαθη Συρία, την Υεμένη και το Σουδάν.

Δύσκολα θα περιέγραφε κανείς ως ιδανικές τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο στην Μαλακάσα. Σε κάθε περίπτωση όμως τα πράγματα για τους πρόσφυγες εκεί είναι καλύτερα. Στον χώρο βρίσκονται συνολικά 260 οικίσκοι, δηλαδή κοντέινερ, ενώ πλέον λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών έχουν στηθεί και σκηνές. Σε κάθε κοντέινερ ζουν συνήθως έξι άνθρωποι.

Έχουν ρεύμα, νερό και κουζίνα για να μαγειρεύουν, ενώ χρησιμοποιούν κοινόχρηστες τουαλέτες

Ουρές για γράψουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο

Το newsit.gr βρέθηκε στη δομή στην Μαλακάσας και κατέγραψε εικόνες. Σήμερα η κατάσταση είναι ήσυχη. Παιδιά παίζουν στην παιδική χαρά του στρατοπέδου και άλλα κάνουν ποδήλατο. Την ίδια ώρα οι γονείς κάνουν ουρές έξω από το νηπιαγωγείο που έχει στηθεί στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων για να εγγράψουν τα παιδιά τους. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να ενσωματωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη περίπου 70 παιδιά παρακολουθούν στο νηπιαγωγείο μαθήματα ελληνικών, παίζουν θέατρο και μαθαίνουν μουσική.

Μαλακάσα Μαλακάσα

«Είμαστε όλοι ίδιοι» λένε οι άνθρωποι στην Μαλακάσα

Οι χώροι είναι περιποιημένοι. Το καμπ είναι σε καλή κατάσταση χάρη στους ίδιους τους πρόσφυγες. Οι τοίχοι γεμάτοι πολύχρωμες ζωγραφιές.

Ταλαιπωρημένοι και κατατρεγμένοι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν χρώμα σ’ έναν κόσμο που μέχρι σήμερα ήταν περισσότερο σκοτεινός απ’ ό,τι κάποιος από εμάς θα μπορούσε να φανταστεί

Από τη δομή της Μαλακάσας στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. «Είμαστε όλοι ίδιοι» έγραψαν σ’ έναν άλλο τοίχο, στον χώρο όπου μαζεύονται είδη ένδυσης.

ΜαλακάσαΜαλακάσα Μαλακάσα

Ο Γιαμπρούτ (το όνομα έχει αλλαχθεί για λόγους προστασίας) μίλησε στο newsit.gr. Κατάγεται και αυτός από το Αφγανιστάν και ήρθε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. «Έκανα μια εβδομάδα για να φτάσω» μας λέει. Σήμερα ζει στην Μαλακάσα μαζί με συγγενείς του. Ο ίδιος λέει πώς θέλει να μείνει στην Ελλάδα, παραπονιέται όμως γιατί όπως λέει δεν μπορεί προς το παρόν να πάει πουθενά. Δεν είναι ασφαλώς εγκλωβισμένος στη δομή, αλλά η έλλειψη χρημάτων δυσκολεύει τη ζωή του.

«Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Αν είχα λίγα χρήματα θα μπορούσα να νοικιάσω ένα σπίτι. Δεν έχω όμως»

Όπως πληροφορείται το newsit.gr οι διαμένοντες στη δομή στην Μαλακάσα είναι όλοι αιτούντες διεθνούς προστασίας, ενώ στην πλειονότητά τους δεν θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, αλλά να ταξιδέψουν στη βόρεια Ευρώπη.

Δείτε τις εικόνες από την Μαλακάσα

Μαλακάσα

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις