Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Μάνια Τεγοπούλου: Η τελευταία εκδότρια της “Ελευθεροτυπίας”

Μάνια Τεγοπούλου: Η τελευταία εκδότρια της “Ελευθεροτυπίας”

Η Μάνια Τεγοπούλου, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 60 ετών, στο νοσοκομείο Ιασώ General, όπου νοσηλεύονταν το τελευταίο διάστημα, ήταν η τελευταία εκδότρια της ιστορικής εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”.

Η Μάνια Τεγοπούλου είχε βρεθεί στο “στόχαστρο” των εργαζομένων της εφημερίδας αλλά και γενικότερα του κλάδου των ΜΜΕ.

Ο λόγος ήταν τόσο η απόφασή της, δύο φορές, για το κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας, οι απολύσεις στις οποίες είχε προχωρήσει αλλά και οι δηλώσεις της για όλα αυτά μετά από κάποιο καιρό.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που είχε δώσει σε ιστοσελίδα, και ερωτώμενη για τον κόσμο που είχε χάσει την δουλειά του, απάντησε πως “τους απέλυσα γιατί μου έσπαγαν τα αρχ@@@ια”.

Η Μάνια Τεγοπούλου ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας “Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.” το 2008 μετά απ’ το θάνατο του πατέρα της Κίτσου Τεγόπουλου.

Το 2011, επί “των ημερών της” και αφού η κρίση είχε χτυπήσει πολλά ΜΜΕ, κλείνει ο Ελευθεροτυπία. Το 2013 ξανάνοιξε για να ξανακλείσει το 2014.

Η ιστορία της «Eλευθεροτυπίας» και η Μάνια Τεγοπούλου

Η “πολυτάραχη” ιστορία της Ελευθεροτυπίας και το κλείσιμο

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ξεκίνησε να εκδίδεται στις 21 Ιουλίου 1975 και υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση, καθώς οι υπόλοιπες της εποχής είτε απλά επανεκδόθηκαν μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας τους κατά την περίοδο της χούντας των Συνταγματαρχών, είτε δεν είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους.

Το πρώτο φύλλο της στήθηκε πάνω στα χνάρια του απεργιακού φύλλου Αδέσμευτης Φωνή το οποίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει στις 13 Μαΐου του ’75, εν μέσω της μεγάλης απεργίας των δημοσιογράφων

Η «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.», εκδότρια εταιρεία της Ελευθεροτυπίας, σταμάτησε τις πληρωμές των εργαζόμενων στην εφημερίδα τον Αύγουστο του 2011.

Το δάνειο από την Alpha Bank στο οποίο βασιζόταν η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου δεν εγκρίθηκε και έτσι δεν αποπλήρωσε τις οφειλές προς το προσωπικό, οι οποίες ανέρχονταν στα 3,2 εκ. ευρώ στις 2 Νοεμβρίου.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 οι εργαζόμενοι, μετά από πληροφορίες ότι η εκδότρια εταιρεία είχε πρόθεση να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αποφάσισαν την έναρξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών. Η εφημερίδα ζήτησε τελικά επίσημα την υπαγωγή της στο άρθρο 99 μερικές μέρες αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου.

Μετά από περίπου ένα χρόνο, η εφημερίδα και η ιστοσελίδα κυκλοφόρησαν και πάλι στις 10 Ιανουαρίου 2013. Ωστόσο, λίγο μετά τα οικονομικά προβλήματα επέστρεψαν και η εφημερίδα έκλεισε οριστικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις