Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μαραθώνιος Αθήνας 2017: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μαραθώνιος Αθήνας 2017

Ο 35ος Μαραθώνιος Αθήνας 2017 είναι ένας αγώνας αντοχής 42,195 χιλιομέτρων και ένα αθλητικό γεγονός με σπουδαία ιστορία. Διαβάστε ποια είναι η σημασία του.

Ο 35ος Μαραθώνιος Αθήνας λαμβάνει χώρα φέτος στις 12 Νοεμβρίου. Όσα πρέπει να ξέρουν συμμετέχοντες και μη για το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Στις πιο πολυπληθείς ομάδες που θα ταξιδέψουν για τον Μαραθώνιο συγκαταλέγονται οι δρομείς που ζουν στη Βρετανία με 1.054 άτομα. Ακολουθεί η γειτονική Ιταλία με 1.000 δρομείς. Τους 834 φτάνουν εκείνοι που έρχονται από τις ΗΠΑ, τους 815 από τη Γαλλία και τους 741 από τη Γερμανία.

Δίνουν το «παρών» μεταξύ άλλων, δρομείς από την Ανδόρα και την Ανταρκτική, την Αρμενία και τις Μπαχάμες. Ακόμη από τη Βολιβία και το Μπρουνέι, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Γουατεμάλα, τη Γεωργία και την Ινδία. Την Ισλανδία, την Ινδονησία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Τζαμάικα, την Ιορδανία, το Κόσοβο, τη Μαδαγασκάρη, το Μαρόκο, τη Νιγηρία. Το Πακιστάν, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σαμόα, το Σουδάν και την Τανζανία.

Πολλοί δρομείς επιλέγουν την Αθήνα και τον Αυθεντικό της  Μαραθώνιο κι από την Πολωνία (496), την Ολλανδία (480), την Κύπρο (381), τη Νότιο Κορέα (325). Εκτός όμως από τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες ομάδες του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού αξίζει να αναφέρουμε και ορισμένους δρομείς που ταξιδεύουν επίσης από χώρες μακρινές. Όπως η Βραζιλία με 103 άτομα, η Νέα Ζηλανδία με 10, το Βιετνάμ με τέσσερα κι η Κολομβία με δύο.

Η ιστορία του Μαραθωνίου Αθήνας

Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος».Έτσι ο Μαραθώνιος κατέστη ένα από τα πρώτα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα των αγώνων του 1896.

Ο Μαραθώνιος Αθήνας προέρχεται από την ιστορία του Φειδιππίδη, ενός Έλληνα αγγελιοφόρου. Σύμφωνα μ΄ αυτή ο Μιλτιάδης αμέσως μετά την περίφημη εκείνη μάχη απέστειλε τον Φειδιππίδη, που θεωρούνταν ο ταχύτερος τότε ημεροδρόμος του αθηναϊκού στρατού, από το πεδίο του Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη κατά των Περσών. Λέγεται ότι έτρεξε όλη την απόσταση χωρίς διακοπή και μπήκε στην Συνέλευση της Βουλής, όπου αναφώνησε «Νενικήκαμεν» (νικήσαμε) πριν καταρρεύσει και πεθάνει.

Ο νικητής του πρώτου ολυμπιακού μαραθωνίου το 1896 (μόνο για άνδρες) ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας Έλληνας μεταφορέας νερού. Νίκησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. 

Η απόσταση των 42,195 μέτρων καθορίστηκε αρχικά κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου του 1908. Η απόσταση των 42 χιλιομέτρων είναι η απόσταση μεταξύ των ανακτόρων του Ουίνδσορ και του Ολυμπιακού σταδίου στο Shepherd’s Bush στα δυτικά του Λονδίνου. 

Το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών για τον Μαραθώνιο είναι 2 ώρες, 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα. Σημειώθηκε στον Μαραθώνιο του Βερολίνου από τον Ντένις Κιμμέτο από την Κένυα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2014.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις