Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μάριος Λαζανάς: Δέχομαι απειλές από αντιεμβολιαστές

Μάριος Λαζανάς: Δέχομαι απειλές από αντιεμβολιαστές

Αντιεμβολιαστές «με απειλούσαν ότι θα μου βγάλουν τα μάτια» αποκάλυψε ο γνωστός λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζανάς αποκάλυψε ότι αρκετοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό έσπευσαν να τον απειλήσουν.

Ο Μάριος Λαζανάς είναι υπέρμαχος του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο εμβολιασμός είναι «υποχρέωση ψυχής», ειδικά για τους υγειονομικούς που κάνουν αυτό το επάγγελμα, γιατί θέλουν να προσφέρουν τόσο στον ασθενή και όσο και στην κοινωνία.

«Στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας δέχθηκα απειλητικά τηλεφωνήματα, τα οποία είναι καταγεγραμμένα, σύμφωνα με τα οποία με απειλούσαν ότι θα μου βγάλουν τα μάτια γιατί είμαι νεοταξίτης… Να ξέρετε ότι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπάρχουν εξώδικα από επαγγελματικές ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται από τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών ανέφερε πως «σε όλα τα νοσοκομεία έχει γίνει προσπάθεια να πεισθούν οι συνάδελφοι αυτοί. Πρέπει να καταλάβω πώς στράβωσε αυτή η υπόθεση. Η λέξη υποχρεωτικότητα δημιούργησε προβλήματα. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτό είναι μια υποχρέωση ψυχής».

Έσπευσε να τονίσει πως: «Όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας κάνουν μια δουλειά, την οποία νομίζω ότι θέλουνε, με κύριο στόχο της εργασίας τους την προσφορά προς τον ασθενή, προς την κοινωνία, προς τη δημόσια υγεία. Όλη αυτή η προσφορά είναι συνυφασμένη με τους εμβολιασμένους. Όποιος εργάζεται στο χώρο υγείας είναι εμβολιασμένος για όλα τα λοιμώδη νοσήματα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο να είμαστε δύο στρατόπεδα, οι εμβολιασμένοι και οι μη».

Όπως είπε: «Βασικό κριτήριο είναι ο φόβος ότι τα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα δοκιμασμένα, ότι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες δεν έχουν φανεί και είναι κάποιοι, οι οποίοι επηρεάζονται από διάφορες θρησκοληψίες και απόψεις ότι υπάρχει εκμετάλλευση από τις εταιρείες που φτιάχνουν τα εμβόλια».

Σημείωσε πως οι όποιες – σπάνιες – παρενέργειες είναι σαφώς λιγότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που δημιουργεί η νόσος και επέρριψε ευθύνες και σε γιατρούς που εκφράζουν λανθασμένες απόψεις: «Έχουν βγει καθηγητές που λένε ότι το εμβόλιο είναι προϊόν βιολογικού πολέμου και ένας φαρμακοποιός από την Πάτρα που είπε ότι γίνονται κλινικές μελέτες με πλασέμπο (placebo) και εμβόλια, που είναι απαράδεκτα. Πρέπει να παρέμβει ο Εισαγγελέας, οι Πρυτανικές Αρχές και οι Σύλλογοι και αυτές οι ψευδείς φωνές να σταματήσουν».

Σχετικά με τα σχολεία ανέφερε: «Η δια ζώσης μάθηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την διαδικτυακή. Τα άτομα που προσβάλλονται αυτή τη στιγμή από κορονοϊό είναι κυρίως άτομα που έχουν παιδιά στην οικογένειά τους, τα οποία έχουν προσβληθεί από τις συναθροίσεις είτε στις παιδικές χαρές είτε σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις και από τους εφήβους που γυρνάνε από τις διακοπές τους».

Τέλος, ανέφερε πως θα πρέπει να γίνονται «περισσότερα τεστ στα παιδιά» και να καθιερωθεί η χρήση μάσκας, ακόμα και στο παιχνίδι και στα διαλείμματα: «Πρέπει επίσης να βοηθήσουν και οι δάσκαλοι και καθηγητές και να εμβολιαστούν».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις