Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μάσκες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι – Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 13/09

Μάσκες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι – Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 13/09

Το πως θα είναι η καθημερινότητά μας από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως και τις 31/03/2022 περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνοντας τα μέτρα – κυρίως για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Από όσα είπε ο υπουργός Υγείας προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι αν επιλέξουν να μην κάνουν το «τσίμπημα» θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους προκειμένου να μπορούν να ζουν μια κανονικότητα σαν αυτή που θα έχουν οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες. 

Επίσης, από όσα είπε ο κ. Κικίλιας προκύπτει ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους – οι οποίοι θα αυξηθούν όσο θα κρυώνει ο καιρός – αλλά και στους ανοικτούς όπου υπάρχει συνωστισμός. 

Εξίσου σημαντικό είναι ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.   

Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν 

Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. 

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ και αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα πάντα με δική τους δαπάνη και μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Οι μεν μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 self test την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και οι φοιτητές δυο rapid test που θα κάνουν μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή. Το κάθε τεστ θα κοστίζει 10 ευρώ.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών. Για τους ανήλικους από 5 έως 12 ετών self test που παρέχεται δωρεάν.

  

Πως θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι 

Όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στους κλειστούς χώρους θα ισχύουν τα εξής: 

Στους κλειστούς χώρους όπως: καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως έξι μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app.

Τι θα ισχύσει στα γήπεδα 

Στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω της εφαρμογής covid free app.

Τι θα ισχύσει σε σινεμά, μουσεία, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους 

Και σε αυτούς τους χώρους θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση) και ανεμβολίαστους όμως που έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. 

Τι θα ισχύσει στα κλειστά γυμναστήρια

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν φυσικά να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες αλλά και οι ανεμβολίαστοι οι οποίοι θα έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν. 

Τι θα ισχύσει σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας 

 

Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις