Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Μαθήματα ιστορίας από την Τουρκία στην Ελλάδα για την Γενοκτονία των Ποντίων

Μαθήματα ιστορίας από την Τουρκία στην Ελλάδα για την Γενοκτονία των Ποντίων

Μαθήματα ιστορίας επιχειρεί και πάλι η Τουρκία με αφορμή την μαύρη επέτειο της Γενοκτονία των Ποντίων.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και αναφερόμενος και στις εκδηλώσεις στην Βουλή για την ημέρα μνήμης, μιλά για αβάσιμες δηλώσεις και παραλήρημα εκ μέρους των Ελλήνων.

Καλεί μάλιστα την Αθήνα να λάβει την χείρα φιλίας που η Άγκυρα τείνει στην Ελλάδα. 

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η 19η Μαΐου του 1919 κατά την οποία έγινε το πρώτο βήμα για τον απελευθερωτικό μας πόλεμο δεν είναι μια ευτυχής μέρα μόνο για το έθνος μας, αλλά και και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού».

Και συνεχίζει: «Οι αβάσιμες δηλώσεις και το παραλήρημα της ελληνικής Βουλής και των αρχών μια τέτοια μέρα, με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου του 2019 δεν συνάδουν ούτε με τις ιστορικές πραγματικότητες, ούτε και με τις αξίες του 21ου αιώνα».

Click4More Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζουμε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας

Μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι «η ελληνική ηγεσία η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των χωρών της Συμμαχίας και τις πραγματικότητες που καταγράφονται στο άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λωζάνης».

Μιλά επίσης για πολιτικούς και ριζοσπαστικούς κύκλους που διαβάζουν την ιστορία ανάποδα και καταλήγει: «Η Ελλάδα η οποία επιμένει να είναι αδιάφορη στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις δια του διαλόγου, πρέπει όπως και στο παρελθόν να λάβει την χείρα φιλίας που τείνουμε και να διαβάσει σωστά τις παγκόσμιες αλλαγές».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας το κάψιμο τουρκικής σημαίας χθες στην Αθήνα έγραψε στο twitter: «Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν στρωμένη μπροστά του λέγοντας ότι “είναι η τιμή ενός έθνους”. Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια. Οι ρατσιστές ακόμη δεν έχουν πάρει το απαραίτητο μάθημά τους. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις