Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μαθήματα ορθής διαχείρισης νερού από την ΕΥΔΑΠ – Καινοτομία και Τεχνολογία «κλειδιά» για περαιτέρω ανάπτυξη

Μαθήματα ορθής διαχείρισης νερού από την ΕΥΔΑΠ – Καινοτομία και Τεχνολογία «κλειδιά» για περαιτέρω ανάπτυξη

Τέσσερις startups εταιρείες διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό Καινοτομίας EYDAP Innovation Challenge. Δημιούργησαν αλγόριθμους πρόβλεψης ελαττωματικών μετρητών και πρόβλεψης κατανάλωσης μετρητών,  με στόχο τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας νερού και την καταπολέμηση της άσκοπης σπατάλης

Στην αιχμή της τεχνολογίας, βρίσκεται εδώ και χρόνια η ΕΥΔΑΠ, ακολουθώντας το στόχο της, να καταστεί μια σύγχρονη εταιρεία νερού μηδενικού άνθρακα. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί έξυπνες ψηφιακές εφαρμογές και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη διεξήγαγε για πρώτη φορά το διαγωνισμό Καινοτομίας, EYDAP Innovation Challenge, απονέμοντας βραβεία σε 4 εταιρείες Startups που διακρίθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις τους.

Η βράβευση του διαγωνισμού αποτέλεσε μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Νερού ΕΥΔΑΠ» το διάστημα 21 με 24 Μαρτίου, με σκοπό να τιμήσει την Ημέρα Νερού, που παγκοσμίως εορτάζεται στις 22 Μαρτίου. 

Από τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιήθηκαν στην εν λόγω Εβδομάδα, ξεχώρισαν η εθελοντική δενδροφύτευση, μία ενέργεια που συμβολίζει την μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, καθώς για κάθε 4 ψηφιακούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τους έντυπους λογαριασμούς, η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό we4all φυτεύει ένα δένδρο.  Διαστάσεις βιωσιμότητας είχαν και οι υπόλοιπες δράσεις, τόσο η πρώτη μεγάλη δημόσια ψηφιακή συζήτηση, όπου πολίτες και φορείς αντάλλαξαν πληροφορίες και γνώσεις για το νερό, όσο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές Δ’, Ε’ και Στ’ που πραγματοποιήθηκε στις πρώτες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μαραθώνα.

Την τελετή βράβευσης των startup εταιρειών τίμησε με την παρουσία του ο κ. Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία. 

Όπως τόνισε ο κ. Δίμας: «Να συγχαρώ το Υπερταμείο και την ΕΥΔΑΠ για την εξαιρετική πρωτοβουλία όσο και τους συμμετέχοντες. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και διαγωνισμούς είναι εξαιρετικά σημαντική». Στη συνέχεια τόνισε ότι η Πολιτεία από την πλευρά της, μέσω του Elevate Greece στηρίζει το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και προσδοκά σε περαιτέρω συνέργειες. Όπως είπε ο κ. Δίμας: «Έχοντας φτιάξει ένα σημαντικό δίκτυο επίσημων υποστηρικτών προχωρήσαμε και στα πρώτα βραβεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου δώσαμε χρηματικά έπαθλα πάνω από 252.000 ευρώ μέσω των επίσημων υποστηρικτών μας και υπηρεσίες άνω των 250.000 ευρώ στο οικοσύστημα καινοτομίας».

Στην αξία της τεχνολογίας και της συμβολής καινοτόμων ιδεών στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων αναφέρθηκε και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Στέφανος Γιουρέλης.

Όπως τόνισε ο κ. Γιουρέλης «Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα σημαντικό μοχλό μετασχηματισμού κι εξέλιξης για τις δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο σε τοπικό, όσο κι εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Ως Υπερταμείο μια από τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις νέες τεχνολογίες για να έχουμε μια ουσιαστική και μετρήσιμη βελτίωση της λειτουργίας και των υπηρεσιών που παρέχουν οι εταιρείες στους πολίτες.  Μεταξύ άλλων έχουμε να απαντήσουμε δύο ερωτήματα: Πρώτον πώς θα κινητοποιήσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας, τους ειδικούς σε νέες τεχνολογίες, τους ερευνητές κι επενδυτές προκειμένου να ασχοληθούν ενεργά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μας και να δώσουν λύση ουσιαστικά και να συνεισφέρουν στο μετασχηματισμό τους. Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς θα εξερευνήσουμε τους ανοιχτούς ορίζοντες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, προκειμένου να συμβάλουν με ποιο εύχρηστες υπηρεσίες στην εμπειρία εξυπηρέτησης για τους πολίτες. Η απάντηση των ερωτημάτων αυτών βρίσκεται στον πυρήνα Στρατηγικής του νέου Υπερταμείου γιατί δεν αρκούμαστε στη βελτίωση απλά του οικονομικού αποτελέσματος των εταιρειών, αλλά βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η βελτίωση στην λειτουργία και στην αξία που δίνουν στην κοινωνία και στον πολίτη».

Στα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και της τεχνολογίας, αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Ντόρα Βαρβαρίγου.

Όπως τόνισε η κ. Βαρβαρίγου: «Τα μεγέθη της ΕΥΔΑΠ είναι πολύ μεγάλα, καθώς μιλάμε για 4,5 εκατ. πελάτες, 2,5 εκατομμύρια μετρητές, 10.000 χιλιόμετρα αγωγούς ύδρευσης και προφανώς μεγάλες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων, οι οποίες σύντομα θα ενισχυθούν με 3 ακόμη μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι ότι ενώ στο μυαλό, το καθημερινό, ο πολίτης σκέφτεται την ΕΥΔΑΠ σαν μια εταιρεία, η οποία επεξεργάζεται νερό και λύματα και προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες, κατά βάθος η ΕΥΔΑΠ είναι μια εταιρεία η οποία κατασκευάζει και συντηρεί δομές και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί βλέπει κανείς ότι ο μόνος τρόπος για να υποστηρίξεις αυτές τις δομές και να δώσεις καλές υπηρεσίες στους πελάτες σου, είναι κάνοντας αυτές τις υπηρεσίες έξυπνες, δηλαδή, δίνοντας τη δυνατότητα να σου μιλήσουνε και να τους μιλήσεις. Να κάνεις sense και control. Οπότε φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία, την αξία της διαχείρισης του κύκλου του νερού».  Μιλώντας για την αξία που έχει η τεχνολογία για το μέλλον της ΕΥΔΑΠ, η κ. Βαρβαρίγου αναφέρθηκε στην περίοδο του κορονοϊού, όπου το δίκτυο της εταιρείας λειτούργησε σαν ένα μεγάλο περισκόπιο, απ’ όπου γινόταν έλεγχος των λυμάτων ανά γειτονιά, με σημαντικά συμπεράσματα για τους υγειονομικούς.  «Φαντάζομαι ότι σε 20 χρόνια, η ΕΥΔΑΠ δεν θα πουλάει μόνο νερό, αλλά θα πουλάει και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, στην κοινωνία και στους ιδιώτες», τόνισε αναφερόμενη στο μέλλον.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης, ο οποίος αναφερόμενος στο διαγωνισμό καινοτομίας είπε ότι:  «Όλο αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ, όχι μόνο για την καινοτομία αλλά και τις προκλήσεις που έχουμε σαν ΕΥΔΑΠ. Κι αυτές τις προκλήσεις μπορώ να τις κάνω σε περίληψη. Η μία έχει να κάνει με το περιβάλλον κι εδώ πέρα πρέπει να πω ότι όλοι μας πρέπει να προσέχουμε να μην σπαταλάμε, να αγαπάμε την κάθε σταγόνα νερού που υπάρχει. Κι αυτό το κάνουμε στην ΕΥΔΑΠ. Έχουμε ολόκληρο πρόγραμμα από την ανακύκλωση του νερού που θα κάνουμε, να πηγαίνει πίσω στη φύση καθαρό, να αρδεύει, το νερό που βρίσκουμε από το Αδριάνειο Υδραγωγείο που είναι 2.000 ετών υδραγωγείο, με το να μειώνουμε τις διαρροές. Όλο αυτό συνδέεται με την ενέργεια κι εμείς πρέπει να προσέχουμε να μην την σπαταλάμε, καθώς στόχος είναι να γίνουμε μια εταιρεία νερού μηδενικού άνθρακα. Αλλά όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς τεχνολογία, χωρίς καινοτομία».  

Εστιάζοντας στην τεχνολογία και την καινοτομία, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εταιρείας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος καθώς όπως είπε: «Όλοι εμείς σαν εταιρεία προσβλέπουμε σε καινοτόμες λύσεις, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, να συνεχίσουμε αυτά που άρχισαν οι πρόγονοί μας πριν από 90 με 100 χρόνια με το πρώτο κομπρεσέρ στην Ελλάδα που μπήκε στο Μαραθώνα. Αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε.  Κι αυτό πρέπει να το κάνουμε σε ένα οικοσύστημα που μαθαίνουμε κάθε μέρα, μαθαίνουμε από εταιρείες σαν αυτές που βραβεύτηκαν και μάλιστα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εταιρείες, να έρθουν μέσα, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, να μάθουμε καινούργια πράγματα και να γίνουμε καλύτεροι».  Με αφορμή το διαγωνισμό Καινοτομίας InnovationChallenge, ο κ. Σαχίνης προανήγγειλε έναν ακόμη διαγωνισμό καινοτομίας, ο οποίος θα απευθύνεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις