Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Μάτι: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μάθει τι έγινε η καύσιμη ύλη από το οικόπεδο της ντροπής

Μάτι

Είναι υποχρέωση απέναντι σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τους συγγενείς τους, λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Σε ήπιους τόνους αλλά με σαφείς εκατέρωθεν αιχμές πραγματοποιήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση για την κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το Μάτι αλλά και την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μάτι Ξανά».» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κάνοντας μια αποτύπωσης της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση στο Μάτι και θέλοντας ο υπουργός να δείξει τις καθυστερήσεις που υπήρξαν σε ότι αφορά στα αναγκαία έργα αποκατάστασης, ανέφερε ότι από τα 38 εκατομμύρια ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, αξιοποιήθηκαν μόνο 7 εκατομμύρια ευρώ όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ δεν αξιοποιήθηκαν τα 31 εκατομμύρια ευρώ! Από τις 415 κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν στο Μάτι μόνο 61 προχώρησαν. Τόνισε ότι υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις, ενώ σημείωσε ότι από τις 2.330 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44 και από τις 880 περιπτώσεις κατασκευών δόθηκαν άδειες μόνο για 342.

Διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για 5ετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα τηρηθεί και μάλιστα είπε πως στην επόμενη συνεδρίαση της Δευτέρας θα έχει να πεί περισσότερα πράγματα γι αυτή την απαλλαγή .

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν κομπάζει για το ότι έφερε με ΠΝΠ κάποια επείγοντα μέτρα στο Μάτι. Ήταν υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Απέναντι στην συνείδησή μας, να κινηθούμε με ταχύτητα γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις και δεν νομοθετούμε σήμερα εν κενώ αλλά γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη να τρέξουν τα πράγματα πιο γρήγορα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σπίρτζης ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για την καθυστέρηση στον καθαρισμό του οικοπέδου που είχε συσσωρευτεί καύσιμη ύλη στο Μάτι, σημειώνοντας πως είχε καθαριστεί τρεις φορές στο… παρελθόν. Ζήτησε δε να πληροφορηθεί αυτή η καύσιμη ύλη που απομακρύνθηκε τι έχει γίνει, εάν έχει υπάρξει καύση της, πού έγινε αυτή και με ποιους όρους και συνθήκες. Για το θέμα αυτό -είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- θέλουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Την Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι θα γίνει ακρόαση φορέων από το Μάτι στην Επιτροπή, η οποία και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις