Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μάτι: Στους 97 οι νεκροί – Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα!

Μάτι: Στους 97 οι νεκροί – Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα!

– Στους 97 έφτασαν επίσημα οι νεκροί από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής
– Ταυτοποιήθηκαν και οι 83 σοροί που είχαν μεταφερθεί στο νεκροτομείο
– 14 άνθρωποι έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία – Τελευταίος ένας 76χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στο Θριάσιο
– Αίσθηση και από το νέο βίντεο ντοκουμέντο για το πως ξεκίνησε η φωτιά στο Μάτι αλλά και για την αποκάλυψη ότι ήξεραν για τους νεκρούς από τις 21:33!

Άλλο ένα θύμα προστέθηκε στην μακάβρια λίστα των νεκρών από την φωτιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, Αττικής. Σύμφωνα με την πυροσβεστική: «Ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 97. Αναλυτικά: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 83, ενώ από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 14 άτομα». Σύμφωνα με πληροφορίες υπέκυψε στα τραύματά του ένας 76χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στο Θριάσιο. Επίσης, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της πυροσβεστικής, ταυτοποιήθηκαν και οι 2 σοροί που δεν είχαν αναγνωριστεί.

Το ημερολόγιο μιας τραγωδίας έρχεται στο φως λίγες μέρες αφού συμπληρώθηκε ένας μήνας από την φονική φωτιά στο Μάτι με τους 96 νεκρούς. Το δελτίο συμβάντων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής και σύμφωνα με αυτό, οι αρχές γνώριζαν από τις 21:33 το βράδυ της 23ης Ιουλίου πως από τη φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης, έκαψε τον Νέο Βουτζά και κατέληξε στο Μάτι υπήρχε ένας νεκρός. Δυο ώρες, δηλαδή, πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεφτεί το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί από τους υπουργούς και τον (πρώην πια) αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Τα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, της ημέρας που γράφτηκε μια μαύρη σελίδα, έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ. Στις σελίδες του χειρόγραφου «ημερολογίου» αποκαλύπτεται η δραματική κλιμάκωση των γεγονότων. Και φαίνεται πως η πρώτη αναφορά για νεκρό από τη φωτιά έγινε στις 21:33 και στις 23:15 οι νεκροί είχαν φτάσει πια τους τέσσερις. Όλα αυτά ενώ περίπου τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε φτάσει στο κέντρο επιχειρήσεων για να ενημερωθεί αλλά εκεί δεν υπήρξε καμία αναφορά σε νεκρούς!

Φωτογραφία εφημερίδα Καθημερινή

Το χρονολόγιο της τραγωδίας

Ώρα 18:16: γίνεται η πρώτη καταχώριση στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ σχετική με την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης

Ώρα 19:15: η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για εγκαυματίες: «Νέα Μάκρη τρεις εγκαυματίες και Νέο Βουτζά άλλοι τέσσερις-πέντε για τους οποίους το ΕΚΑΒ δεν γνωρίζει ακόμα τίποτα λόγω αδυναμίας προσέγγισης», αναφέρεται

Ώρα 19:30: ο τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης επικοινωνεί με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Νίκο Ευσταθίου. Ζήτησε να σταλούν έξι με επτά ασθενοφόρα στο Νέο Βουτζά για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Ώρα 20:00: τα στελέχη του ΕΚΕΠΥ τηλεφωνούν σε γιατρό του Ιατρικού Κέντρου Αμαρουσίου, ζητώντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας δύο εγκαυματιών: «Η μία ασθενής είναι 54 ετών με 100% εγκαύματα – διασωληνωμένη και μεταφέρεται στον Ευαγγελισμό με ΕΚΑΒ» αναφέρεται στο χειρόγραφο. «Η άλλη ασθενής είναι 26 ετών με 80% εγκαύματα, μεταφέρεται με ιδιωτικό μέσο στον Ευαγγελισμό». Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική ενημερώνει για εγκαυματία στην 1η είσοδο του Νέου Βουτζά, στη συμβολή της λεωφόρου Μαραθώνος με την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης: «Ο ασθενής φέρεται να είναι βαριά, ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ», σημειώνει ο υπάλληλος της απογευματινής βάρδιας.

Ώρα 20:25: τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικό και Σισμανόγλειο ενημερώνονται από τη διοίκηση του ΕΚΕΠΥ ότι η εφημερία τους θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί εξαιτίας εκτάκτων αναγκών λόγω της πυρκαγιάς

Ώρα 20:50: ο υποδιοικητής του Σισμανογλείου ζητεί να προσέλθουν στο νοσοκομείο όσοι γιατροί μπορούν.

Ώρα 21:33: το ΕΚΕΠΥ ειδοποιείται από το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρού στον Νέο Βουτζά και 45 λεπτά αργότερα για δεύτερο νεκρό στην ίδια περιοχή. Αναφέρεται: «Κλήση στον συντονιστή του ΕΚΑΒ, που πηγαίνουν να παραλάβουν νεκρό στον Νέο Βουτζά»

Ώρα 22.15: ο υπάλληλος βάρδιας σημειώνει: «Δεύτερος νεκρός στον Νέο Βουτζά, ενημέρωση από ΕΚΑΒ».

Ώρα 23:15: το ΕΚΑΒ ενημερώνει ότι δύο ακόμα νεκροί, πιθανότατα αλλοδαποί υπήκοοι, μεταφέρονται από τη Ραφήνα στον Ευαγγελισμό. Η καταχώρηση αναφέρει: «Κλήση στο ΕΚΑΒ που αναφέρει ότι μεταφέρει δύο ξένους νεκρούς από Ραφήνα προς Ευαγγελισμό».

Φωτογραφία εφημερίδα Καθημερινή

Ώρα 01.20 (ξημερώματα της Τρίτης): «Κλήση από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αναφέρουν ότι έχουν ακόμα 47 σάκους για τους νεκρούς. Το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι τους φτάνουν».

Ώρα 07:35: Ολοκληρώνεται το χρονολόγιο της φρίκης. Η υποδιευθύντρια του ΚΑΤ ενημερώνει το ΕΚΕΠΥ ότι μητέρα ψάχνει τα δύο ανήλικα παιδιά της, Εβίτα και Ανδρέα Φύτρου. Μερικές ώρες αργότερα, ο 11χρονος Ανδρέας βρέθηκε νεκρός στην αγκαλιά του πατέρα του, ενώ η 13χρονη Εβίτα έπεσε από τον βράχο στο κενό προσπαθώντας να γλιτώσει από τις φλόγες.

Ποιοι γνώριζαν

Σύμφωνα με το δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ που παρουσιάζει η Καθημερινή, πλήρη γνώση των δεδομένων είχαν από την πρώτη στιγμή ο διοικητής και ο υποδιοικητής του ΕΚΕΠΥ. Επιπλέον, στις 23.49 και ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το ΕΚΕΠΥ ειδοποιεί τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να παραλάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ σάκους για τη περισυλλογή των νεκρών.

Στη 01.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, η διευθύντρια του Σισμανογλείου επικοινωνεί με το ΕΚΕΠΥ και ζητά οδηγίες για το πώς θα χειρίζεται τους συγγενείς που πηγαίνουν για ταυτοποίηση των νεκρών συγγενών τους. Μερικά λεπτά αργότερα, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ προχωρά στην ενεργοποίηση του σχεδίου μαζικής απώλειας υγείας και επικοινωνεί με τους διοικητές των νοσοκομείων «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο» προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης των πληγέντων.

Αίσθηση από το νέο βίντεο ντοκουμέντο για το πως ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι

Λίγες μέρες μετά το video, από κάμερα ασφαλείας σπιτιού στο Νταού Πεντέλης, που είχε καταγράψει τη στιγμή που ξεσπά η φωτιά, ακόμη ένα έρχεται στο φως. Και αυτή τη φορά από την εφημερίδα Καθημερινή.

Είναι το video από την ίδια κάμερα ασφαλείας. Το ντοκουμέντο της καθυστερημένης αντίδρασης με αποτέλεσμα, λόγω των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα στην Αττική, η φωτιά να φτάσει μέσα σε μερικά λεπτά ως τη θάλασσα.

Από την εκδήλωση της φωτιάς έως τη στιγμή που φτάνουν στο σημείο τα πρώτα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, μεσολαβούν 50 λεπτά. Από τις 16:41 που ξέσπασε η φωτιά, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το video, το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, το οποίο φαίνεται να ανήκει σε εθελοντές, εμφανίζεται στις 17:34, 53 λεπτά μετά.

Από το νέο βίντεο και φωτογραφίες ιδιωτικής κάμερας ασφαλείας που δημοσιεύει η Καθημερινή, φαίνεται πως το πρώτο εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα, ένα κόκκινο φορτηγάκι με προσαρμοσμένη στην καρότσα του μια δεξαμενή νερού περιορισμένης χωρητικότητας, εμφανίστηκε στο σημείο στις 17.34 και ενώ η πυρκαγιά είχε ήδη «απλώσει» προς τη μονή Παντοκράτορος.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, στις 17.21 η κάμερα «έπιασε» ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης ή της Τροχαίας να περνά από το σημείο. Ύστερα από λίγο, το περιπολικό επέστρεψε ακολουθούμενο από τέσσερα πέντε Ι.Χ.  Ένα από τα πιθανά σενάρια θέλει το πλήρωμα του περιπολικού να βοήθησε τους οδηγούς των αυτοκινήτων να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την περιοχή.

Στις 17.35 και στις 17.40, στο δρόμο μπροστά από το σπίτι με την κάμερα ασφαλείας εμφανίστηκαν δύο υδροφόρες χωρίς διακριτικά της Πυροσβεστικής και θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να πρόκειται για οχήματα μεταφοράς νερού εθελοντών ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε το video

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις