Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ματίνα Παγώνη: Πάνω από 50 εισαγωγές Covid στο «Γεννηματάς» – Κρίσιμο 10ημέρο για τα νοσοκομεία

Δύσκολη ήταν η εφημερία στο νοσοκομείο Γεννηματάς, καθώς μέσα σε λίγες ώρες δέχτηκε πάνω από 50 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως πολλοί από όσους αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ παράλληλα δεκάδες ήταν και τα περιστατικά non covid που χρειάστηκαν εισαγωγή.

Τόνισε πως η Όμικρον «χτυπάει» το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ η Δελτα αφορά το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και οδηγεί τις βαριές πνευμονίες, αυτές που οδηγούν στις ΜΕΘ.

«Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν;»

Επανέλαβε πως η πενταήμερη καραντίνα δεν είναι αρκετή για όσους νοσούν με κορονοϊό, καθώς ακόμα είναι αδύναμοι για να γυρίσουν στην εργασία του την 6η μέρα.

 

Σημείωσε πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για όλους:

«Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με covid να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται… δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν. Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας. Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του».

Εκτίμησε πως για να επιστρέψει κάποιος στην εργασία του χρειάζονται 10 ημέρες.

Άνοδος κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 10ήμερο

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Η κορύφωση θα είναι γύρω στις 20 Ιανουαρίου, ενώ γύρω στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η αποκλιμάκωση: «Από εδώ και πέρα μέχρις τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρχει σταδιακή άνοδος. Ελπίζουμε να πάνε σε 50.000 και 60.000 κρούσματα και όχι παραπάνω. Καταλαβαίνετε τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας έτσι και τα κρούσματα φτάσουν σε μεγάλους αριθμούς…».

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ όσοι είναι τριπλά εμβολιασμένοι είναι πιθανό να νόσησαν με κορονοϊό και να μην το έχουν καταλάβει και τόνισε πως οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις