Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Μάχη με τη φωτιά σε όλα τα μέτωπα – Αναζωπυρώσεις σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Μέγαρα

Μάχη με τη φωτιά σε όλα τα μέτωπα – Αναζωπυρώσεις σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Μέγαρα

Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές έδωσαν τη νύχτα της Τετάρτης (19.7.2023) πυροσβέστες, πολίτες, εθελοντές και δυνάμεις του στρατού, που πλέον έχουν ξανά μαζί τους τα εναέρια μέσα τα οποία συνδράμουν σημαντικά τις προσπάθειές τους. 

Η κατάσταση με τη φωτιά στο Πανόραμα Λουτρακίου έχει γίνει ξανά ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς λίγο πριν από  τις 4 τα ξημερώματα σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά κατέβηκε μέχρι τον δρόμο και από το σημείο ακούγονται διαρκώς εκρήξεις – πιθανότατα από μετασχηματιστές της ΔΕΗ που καίγονται.

Είναι άγνωστο αν από τη συγκεκριμένη αναζωπύρωση έχουν καεί σπίτια στην αρχή του οικισμού, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι εκεί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τη φωτιά, για να μην πλησιάσει τα διυλιστήρια. Οι καπνοί είναι πολύ πυκνοί και κατευθύνονται προς την πλευρά των Αγίων Θεοδώρων

Όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από τον οικισμό και πλέον πυροσβέστες και αστυνομικοί προσπαθούν να συντονιστούν ώστε να ελεγχθεί ξανά η κατάσταση και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Στο Λουτράκι, οι εικόνες καταστροφής είναι δυστυχώς πολλές: 

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και έχοντας την συνδρομή μηχανημάτων έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρων, αλλά και εθελοντών, δίνουν μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση τη φωτιάς και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης δήλωσε: «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πανόραμα, που βρίσκεται πιο ψηλά από τους Αγίους Θεοδώρους, προς την πλευρά των Γερανίων».

«Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τον στρατό και όλους όσοι συνδράμουν, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να συγκρατήσουν την φωτιά και να μην επεκταθεί σε άλλα σημεία», συμπλήρωσε ο κ. Βυτινιώτης.

Tέλος σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής η αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή είναι διαρκείς.

Στα Μέγαρα, ενώ όλη τη νύχτα η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, στο πεδίο βολής στο Καντήλι, νότια του όρους Πατέρα, οι άνεμοι ενισχύθηκαν μετά τις 5 το πρωί και αυτό που τις προηγούμενες ώρες ήταν διάσπαρτες εστίες, έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά ισχυρά μέτωπα.

Όσον αφορά στην Άνω Βλυχάδα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο βουνό Καντύλι όπου υπάρχουν και συνεχίζουν να καίνε πολλά μικρότερα ή μεγαλύτερα μέτωπα τα οποία είναι διάσπαρτα και προκαλούν νέες αναζωπυρώσεις διαρκώς.

Η φωτιά βρίσκεται περιμετρικά του χωριού και πλέον κινείται προς τη Νέα Πέραμο.

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης. 

Σύμφωνα με το OPEN δεν υπάρχουν εστίες στη Μάνδρα Αττικής, παρά μόνο «καντηλάκια». Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για τυχόν αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή: 

Οι πυροσβέστες «πάλεψαν» με τις φλόγες όλη τη νύχτα:  

Ανοιγοκλείνουν τμήματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου

Εν τω μεταξύ, Δύσκολη είναι η κατάσταση και στους δρόμους καθώς η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου ανοίγει και κλείνει ανά τμήματα εξαιτίας των πυρκαγιών που καίνε για ακόμα ένα 24ωρο.

Λίγο μετά τις 6 άνοιξαν και τα δύο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου.

Με εντολή της Τροχαίας, ανοίγει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τα διόδια της Ελευσίνας έως τον κόμβο Νέας Περάμου στο ρεύμα προς Κόρινθο, ενώ ξανακλείνει το τμήμα από τον κόμβο Αγ. Θεοδώρων έως τον κόμβο Επιδαύρου, λόγω αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Η κυκλοφορία στην περιοχή γίνεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Δείτε στον χάρτη τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σήμερα: 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις