weather-icon °C AΘΗΝΑ

«Μαύρισε» η Σαλαμίνα – Φόβοι για όλο το Σαρωνικό – Οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής

Τεράστια ειναι η περιβαλλοντική καταστροφή στις παραλίες της Σαλαμίνας απο τη βύθιση και την διαρροή μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ την Κυριακή στον Σαρωνικό.

Οι μόνιμοι κάτοικοι των Σεληνίων δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο τόπος στον οποίο μεγάλωσαν και οι θάλασσες στις οποίες κολυμπούσαν για αρκετά χρονια «μαύρισαν» ξαφνικά.

Παραλίες στις οποίες μέχρι πριν λίγες ημέρες κάτοικοι αλλά και επισκέπτες απολάμβαναν τις χαρές τις θάλασσας.

Τώρα, είναι κρανίου τόπος. Μόνο μαυρίλα. Μόνο πίσσα και μαζούτ. Και αγωνία αν θα επανέλθουν όλα στην κανονική τους μορφή.

Ξυπνήσαμε τα τα είδαμε όλα μαύρα

“Ξύπνησε την Κυριακή ο άνδρας μου απο τη μυρωδιά του πετρελαίου. Δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Μετά μάθαμε πως βυθίστηκε ένα πλοίο και είδαμε την τεράστια καταστροφή. Είναι πολύ κρίμα. Είδαμε μια μικρη φώκια μέσα στο πετρέλαιο. Βγήκε έξω και μετά μπήκε ξανά στην θάλασσα. Λογικά θα πέθανε. Είδαμε και ένα νεκρό πουλί από το πετρέλαιο”, δηλώνει στο Newsit.gr μόνιμη κάτοικος των Σεληνίων.

«Η καταστροφή ειναι τεράστια. Ευτυχώς προλάβαμε τον άγιο Νικόλα και σηκώσαμε φράγμα και δεν έφτασε μέχρι εκει το πετρέλαιο. Η παραλία θέλει χρονια για να αποκατασταθεί», ανέφερε στο Newsit.gr μόνιμος κάτοικος του νησιού.

Σημειώνεται ότι η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.

Την εικόνα περιγράφει γλαφυρά και η δήμαρχος της περιοχής. Όπως λέει: «Χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έκταση της ζημιάς».

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, λέει επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος γιατί η ζημιά είναι μεγάλη.

Στην περιοχή, αυτή την ώρα εργάζονται δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

«Η θάλασσα και οι ακτές είναι πολύ επιβαρυμένες» προσθέτει η κα Νάννου, ενώ εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς που επικρατεί στην ατμόσφαιρα, έχει νεκρώσει όλη η περιοχή.

«Τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται στην περιοχή αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν, αφού δεν πατάει άνθρωπος εδώ» εξηγεί η δήμαρχος Σαλαμίνας και προσθέτει ότι, πέρα από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, υπάρχει και η οικονομική.

Θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις λέει η δήμαρχος Σαλαμίνας

Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα από πλευράς δήμου, η κα Νάννου τόνισε πως θα προχωρήσουν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε «να γίνει απόδοση ευθυνών και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για την περιοχή την ίδια σε ότι αφορά την φυσιολογία της, που έχει καταστραφεί».

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

Τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα, έχουν περισυλλεγεί έως σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, η σφράγιση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων.

Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων, ενώ στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

Το τρομακτικό σενάριο

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, εκφράζει φόβους, ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό».

Ανέφερε ότι όπως την ενημέρωσαν η σφράγιση του δεξαμενοπλοίου έχει ολοκληρωθεί κατά 95% προκειμένου να ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων και πρόσθεσε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος για το θέμα.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στελέχη των δύο υπουργείων βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή κάνοντας επίβλεψη των εργασιών αλλά και μετρήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM