Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Με courier στους ασθενείς τα χάπια κατά της Covid-19

Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Για πρώτη φορά, θεραπεία κατά της Covid-19 θα παραδίδεται κατ’ οίκον στους πολίτες. Και μάλιστα τις παραδόσεις των χαπιών κατά του κορονοϊού θα κάνουν courier.

Αυτό ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας σήμερα (28.01.2022) στο Πρώτο Πρόγραμμα και δίνοντας λεπτομέρειες για την έναρξη του προγράμματος της πειραματικής χορήγησης των χαπιών κατά της Covid-19.

Τα φάρμακα θα παραδίδονται με courier, σε ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένα σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου.

Αυτοί είναι: ανοσοκατεσταλμένοι, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίους έτους και ασθενείς που πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα.

«Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου – είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο – ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», εξήγησε η Μίνα Γκάγκα.

Οι διαδικασίες χορήγησης της θεραπείας αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Γκάγκα: Πολυπαραγοντικό το ζήτημα των θανάτων

Απαντώντας για μια ακόμη φορά στο διαβόητο πλέον ερώτημα για τον αυξημένο αριθμό των θανάτων στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί πρώτους απ’ όλους τους ίδιους γιατρούς, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό θέμα.

«Κατά μεγάλη πλειονότητα, οι ασθενείς που καταλήγουν είναι μεγάλης ηλικίας, με πολλά συνοδά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι είναι κατά κανόνα ανεμβολίαστοι. Οι ελάχιστες περιπτώσεις εμβολιασμένων και με τρεις δόσεις, αφορούν ασθενείς με πολύ επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα», εξήγησε η ίδια.

Επίσης τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, αφού πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι πλέον αργά για να αναστραφεί η κατάστασή τους.

Αλλαγές στο ΕΣΥ: «Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προωθούμενες αλλαγές στο ΕΣΥ, η Μίνα Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις νοσηλευτικές μονάδες παντού, με γνώμονα την ποιότητα και αυτό μπορεί να σε κάποιες περιπτώσεις να επιτευχθεί με αλλαγή του τρόπου παροχής των υπηρεσιών. Αλλάζουμε λοιπόν τον τρόπο προκήρυξης των θέσεων, ώστε να επιταχυνθούν, ξεκινώντας από τα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν θα περιοριστεί καμία ποιοτική υπηρεσία προς ασθενείς, σε καμία περιοχή της χώρας», υπογράμμισε η κα Γκάγκα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις