Ελλάδα

Με εντολή εισαγγελέα έκλεισαν δύο οικοτροφεία στην Αττική λόγω άθλιων συνθήκες διαβίωσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά από απόφαση εισαγγελέα μπήκε λουκέτο σε δύο οικοτροφεία στα οποία έμεναν 30 ψυχικά πάσχοντες κάτω από άθλιες συνθήκες.  

Πρόκειται για δύο οικοτροφεία, το ένα στον Βύρωνα και το άλλο στο Ελληνικό, τα οποία και αποφασίστηκε να κλείσουν λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενουμένων. Και τα δύο διαχειρίζονταν Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

Για την προστασία των 30 φιλοξενούμενων ατόμων που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, ο Εισαγγελέας διέταξε το κλείσιμό τους.

«Κάποιες μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, δεν σέβονται τους περιθαλπώμενους, δεν σέβονται τον πακτωλό χρημάτων που λαμβάνουν από κοινοτικά κονδύλια, το κράτος και τις χορηγίες και φιλοξενούν σε άθλιες συνθήκες τους περιθαλπώμενους», σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Και συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο η Κιβωτός. Ειδοποιηθήκαμε στο Δρομοκαϊτειο ότι κλείνουν δύο οικοτροφεία μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Ένα στο Βύρωνα και ένα στο Ελληνικό. Φιλοξενούν 30 άτομα με ψυχική νόσο. Κλείνουν λόγω αθλίων συνθηκών διαβίωσης. Επενέβη ο εισαγγελέας για τη προστασία των φιλοξενούμενων. Πολύ σωστά κάνει το κράτος και τα κλείνει και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τονίζει.

ΠΟΕΔΗΝ: «Να μην τοποθετηθούν στο Δρομοκαϊτειο»

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει, επίσης, πως τα 30 αυτά άτομα από τα δύο Οικοτροφεία, δεν είναι λύση να μεταφερθούν στα δύο νέα οικοτροφεία του Δρομοκαϊτειου, τα οποία δημιουργήθηκαν για τη φιλοξενία 40 χρονίων ασθενών του ψυχιατρείου.

«Μάλιστα έχει γίνει η σχετική προετοιμασία. Τι θα πούμε στους ασθενείς τώρα που είναι χαρούμενοι που φεύγουν μετά από χρόνια από το Δρομοκαϊτειο;»

Η Διοίκηση του Δρομοκαϊτειου αρνήθηκε, ωστόσο, να παραχωρήσει τα δύο νέα Οικοτροφεία και τα 30 άτομα των Μ.Κ.Ο. θα φιλοξενηθούν σε άλλα οικοτροφεία.
«Και έτσι, όμως, χάνονται 30 πολύτιμες θέσεις φιλοξενίας υπεραπαραίτητες για την αποασυλοποίηση, κοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών. Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στις ΜΚΟ. Καμία δεν είναι υπεράνω υποψίας. Να μπει φρένο επιτέλους στη λειτουργία τους», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Της Γιάννας Σουλάκη \ Πηγή iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Οι κατηγορούμενοι γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη δεν άνοιξαν στους ελεγκτές - «Να μπαίναμε από το μπαλκόνι;», λέει ο Πατούλης
Τι απάντησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τους ελέγχους και τα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης που δεν είχαν εντοπιστεί
Πολυκατοικία
Νέα καταγγελία κατά του κατηγορούμενου γιατρού για τον θάνατο Μαζωνάκη: «Πλήρωσα 200 ευρώ την επίσκεψη και μου ζήτησε 1600»
«Μου είπε να πάρω την μία ένεση για αδυνάτισμα, αλλά "εγώ δεν τη γράφω, θα πάτε κάτω στο φαρμακείο" και φυσικά, δεν μου έδωσε κανένα χαρτί που να γράφει το όνομά του επάνω» λέει η γυναίκα
Γιατροί Μαζωνάκη
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Οι επισκέψεις της Επιτροπής Ελέγχου του ΙΣΑ στο ιατρείο στο Κολωνάκι – Τι διαπιστώθηκε στους ελέγχους
Είχε προγραμματιστεί νέος αιφνιδιαστικός έλεγχος για τον Σεπτέμβριο του 2026, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς ήταν το συγκεκριμένο μηχάνημα που είχε δηλώσει η γιατρός
Στιγμιότυπο από την είσοδο της κλινικής όπου έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μαζωνάκης