Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Με κάμερες στις στολές τους οι αστυνομικοί τις επόμενες ημέρες

Με κάμερες στις στολές τους οι αστυνομικοί τις επόμενες ημέρες

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από τα ΜΑΤ, την ομάδα ΔΡΑΣΗ – πρώην ΔΕΛΤΑ – και την ΟΠΚΕ, οι πρώτες 20 φορητές κάμερες που έχει αγοράσει η ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο περιστατικά αστυνομικών επεμβάσεων, με στόχο να υπάρχει αντίλογος σε ενέργειες αστυνομικών που κρίνονται αποσπασματικά από μερίδα των ΜΜΕ αλλά και χρηστών των Social Media, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αυτό είναι το σκεπτικό της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά στην χρησιμοποίηση των καμερών στις στολές Αστυνομικών Ειδικών Υπηρεσιών. Μάλιστα πριν το Υπουργείο προχωρήσει στην προμήθεια των καμερών και κυρίως στο προεδρικό διάταγμα για την εφαρμογή του μέτρου, πήρε την θετική γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και άμεσα προχώρησε στην προμήθεια των πρώτων 20 καμερών, ώστε να χρησιμοποιηθούν αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένες Αστυνομικές Μονάδες.

Όπως προβλέπεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όταν χρειάζεται η λειτουργία καμερών, είτε σε κάποια αστυνομική επιχείρηση, είτε σε πορείες όπου υπάρχει ο κίνδυνος επεισοδίων, θα ενημερώνεται άμεσα ο Εισαγγελέας οποίος και θα δίνει την σχετική εντολή για την λειτουργία των φορητών καμερών.

Πως θα χρησιμοποιούνται

Πολλές από τις 20 πρώτες κάμερες που θα προμηθευτεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα χρησιμοποιηθούν από τους δικυκλιστές τις ομάδας ΔΡΑΣΗ. Πρόκειται για την υπηρεσία που αντικατέστησε την περιβόητη ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Αρχικά ο επικεφαλής τις κάθε ομάδας δικυκλιστών θα έχει προσαρμοσμένη στην στολή του την κάμερα, η οποία έχει το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου. Ευκρινώς θα διαφαίνεται από τους πολίτες, όπως ορίζεται στο κανονισμό λειτουργίας, το κόκκινο φως τις κάμερας όταν είναι κλειστή και πράσινο φωτάκι όταν είναι σε λειτουργία.

Σε κοντάρι η κάμερα που θα έχουν τα ΜΑΤ

Όσον αφορά στα ΜΑΤ, η κάμερα θα είναι προσαρμοσμένη σ’ ένα κοντάρι που θα το κρατά Αστυνομικός που θα έχει εκπαιδευτεί στην λειτουργία της και άμεσα με ντουντούκα θα ενημερώνονται οι διαδηλωτές πως η κάμερα είναι σε λειτουργία. Αυτό θα γίνεται σε πορείες όπου ο κίνδυνος επεισοδίων και καταστροφών δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, είναι απόλυτα ορατός.

Οι συγκεκριμένες κάμερες θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ώστε οι Συντονιστές Αξιωματικοί να έχουν άμεση επαφή με το χώρο των επεισοδίων και να δίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Παράλληλα θα καταγράφονται τα άτομα τα οποία συμμετέχουν σε επεισόδια. Ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι εικόνες από αυτές τις κάμερες θα χρησιμοποιούνται και ως αποδεικτικό υλικό στο Δικαστήριο, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει Νομικά το προσεχές διάστημα.

Ήδη οι πρώτες 20 κάμερες αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από την συμφωνία του Ελληνικού Κράτους με Ισραηλινή Εταιρεία και αφού πρώτα οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ μελέτησαν τα διεθνή πρότυπα, κυρίως τα Ευρωπαϊκά, στην χρήση των καμερών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις