Με κάμερες στις στολές τους οι αστυνομικοί τις επόμενες ημέρες

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από τα ΜΑΤ, την ομάδα ΔΡΑΣΗ – πρώην ΔΕΛΤΑ – και την ΟΠΚΕ, οι πρώτες 20 φορητές κάμερες που έχει αγοράσει η ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο περιστατικά αστυνομικών επεμβάσεων, με στόχο να υπάρχει αντίλογος σε ενέργειες αστυνομικών που κρίνονται αποσπασματικά από μερίδα των ΜΜΕ αλλά και χρηστών των Social Media, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αυτό είναι το σκεπτικό της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά στην χρησιμοποίηση των καμερών στις στολές Αστυνομικών Ειδικών Υπηρεσιών. Μάλιστα πριν το Υπουργείο προχωρήσει στην προμήθεια των καμερών και κυρίως στο προεδρικό διάταγμα για την εφαρμογή του μέτρου, πήρε την θετική γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και άμεσα προχώρησε στην προμήθεια των πρώτων 20 καμερών, ώστε να χρησιμοποιηθούν αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένες Αστυνομικές Μονάδες.

Όπως προβλέπεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όταν χρειάζεται η λειτουργία καμερών, είτε σε κάποια αστυνομική επιχείρηση, είτε σε πορείες όπου υπάρχει ο κίνδυνος επεισοδίων, θα ενημερώνεται άμεσα ο Εισαγγελέας οποίος και θα δίνει την σχετική εντολή για την λειτουργία των φορητών καμερών.

Πως θα χρησιμοποιούνται

Πολλές από τις 20 πρώτες κάμερες που θα προμηθευτεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα χρησιμοποιηθούν από τους δικυκλιστές τις ομάδας ΔΡΑΣΗ. Πρόκειται για την υπηρεσία που αντικατέστησε την περιβόητη ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Αρχικά ο επικεφαλής τις κάθε ομάδας δικυκλιστών θα έχει προσαρμοσμένη στην στολή του την κάμερα, η οποία έχει το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου. Ευκρινώς θα διαφαίνεται από τους πολίτες, όπως ορίζεται στο κανονισμό λειτουργίας, το κόκκινο φως τις κάμερας όταν είναι κλειστή και πράσινο φωτάκι όταν είναι σε λειτουργία.

Σε κοντάρι η κάμερα που θα έχουν τα ΜΑΤ

Όσον αφορά στα ΜΑΤ, η κάμερα θα είναι προσαρμοσμένη σ’ ένα κοντάρι που θα το κρατά Αστυνομικός που θα έχει εκπαιδευτεί στην λειτουργία της και άμεσα με ντουντούκα θα ενημερώνονται οι διαδηλωτές πως η κάμερα είναι σε λειτουργία. Αυτό θα γίνεται σε πορείες όπου ο κίνδυνος επεισοδίων και καταστροφών δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, είναι απόλυτα ορατός.

Οι συγκεκριμένες κάμερες θα δίνουν απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ώστε οι Συντονιστές Αξιωματικοί να έχουν άμεση επαφή με το χώρο των επεισοδίων και να δίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Παράλληλα θα καταγράφονται τα άτομα τα οποία συμμετέχουν σε επεισόδια. Ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι εικόνες από αυτές τις κάμερες θα χρησιμοποιούνται και ως αποδεικτικό υλικό στο Δικαστήριο, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει Νομικά το προσεχές διάστημα.

Ήδη οι πρώτες 20 κάμερες αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από την συμφωνία του Ελληνικού Κράτους με Ισραηλινή Εταιρεία και αφού πρώτα οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ μελέτησαν τα διεθνή πρότυπα, κυρίως τα Ευρωπαϊκά, στην χρήση των καμερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Αυτά θα είναι τα κίνητρα για την επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα

Αυτά θα είναι τα κίνητρα για την επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα

Σε μια ουσιαστική βελτίωση προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην Ολομέλεια, προκειμένου περισσότεροι νέοι της γενιάς του «brain ... Διαβάστε περισσότερα
Μόσιαλος για εμβόλιο: «Πόσο καιρό μετά θα είμαστε προστατευμένοι από τον κορονοϊό;»

Μόσιαλος για εμβόλιο: «Πόσο καιρό μετά θα είμαστε προστατευμένοι από τον κορονοϊό;»

Τόσο καιρό πρέπει να προσέχουμε αναλόγως ποιο εμβόλιο θα κάνουμε! Ο Ηλίας Μόσιαλος παρουσιάζει όλα τα δεδομένα για τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό από την Pfizer, την Moderna και την AstraZeneca. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Βίντεο ντοκουμέντο από τη σπείρα των εξατμίσεων – Καρέ καρέ η δράση τους

Βίντεο ντοκουμέντο από τη σπείρα των εξατμίσεων – Καρέ καρέ η δράση τους

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η δράση θρασύτατων ληστών που αφαιρούν εξατμίσεις αυτοκινήτων και καταλύτες έχοντας οργανωμένο σχέδιο. Δύο άνδρες με δύο καταλύτες και μια εξάτμιση ... Διαβάστε περισσότερα
Έκλεβε χαλκό από σταθμούς της ΔΕΔΔΗΕ! Εξιχνιάστηκαν δεκάδες περιπτώσεις

Έκλεβε χαλκό από σταθμούς της ΔΕΔΔΗΕ! Εξιχνιάστηκαν δεκάδες περιπτώσεις

Ένας 45χρονος συνελήφθη για διαρρήξεις σε υπόγειους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, απ’ όπου αφαιρούσε καλώδια χαλκού. Ο κλέφτης χαλκού της ΔΕΔΔΗΕ συνελήφθη, στο κέντρο της Αθήνας, ... Διαβάστε περισσότερα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει… Ελλάδα απέναντι στις τουρκιές προκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει… Ελλάδα απέναντι στις τουρκιές προκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις ελληνικές θέσεις απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνο ... Διαβάστε περισσότερα
“Απομόνωση χωρίς μοναξιά”: Νέο πρόγραμμα για ψυχολογική στήριξη εν μέσω πανδημίας

“Απομόνωση χωρίς μοναξιά”: Νέο πρόγραμμα για ψυχολογική στήριξη εν μέσω πανδημίας

Η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την τηλεφωνική γραμμή 10306 και τους φορείς που συμμετέχουν στη λειτουργία της γραμμής, ανταποκρινόμενη στην ... Διαβάστε περισσότερα