Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Με το δέξι ο Μάρτιος στο ΧΑ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι επενδυτές θεωρούν την παρουσία του Ολι Ρεν καταλυτική για τη λήψη των μέτρων «σωτηρίας».

Η έλευση του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρεν στην Ελλάδα επιταχύνει τη λήψη των έκτακτων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και οδήγησε σε άνοδο το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου κατά 2,94% στις 1.967,47 μονάδες. 

Η πίεση του επιτρόπου αλλά και οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση των ελλειμάτων εκτιμήθηκαν από τους επενδυτές που επιδόθηκαν σε αγορές μετοχικών τίτλων και σε κλείσιμο short θέσεων. Βεβαίως, η αποκλιμάκωση των spreads στη διατραπεζική δεν ήταν ανάλογη, καθώς αυτά μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης και παραμένουν σταθερά πάνω από τις 300 μονάδες (316 μονάδες).

Σηματωρός της ανόδου ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που ενισχύθηκε κατά 5,11% στα 14,40 ευρώ με τζίρο 70,2 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί λίγο πάνω από το 1/3 του συνολικού τζίρου του Χρηματιστηρίου (196,4 εκατ. εκατ. ευρώ). Γενικότερα, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 4,01% και οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 20 κατά 3,27%.

Ανοδικά κινήθηκαν 153 μετοχές, 45 υποχώρησαν και 109 παρέμειναν αμετάβλητες. 

Οι αναλυτές βεβαίως κρατούν μικρό καλάθι για τη συνέχεια αφού μπορεί βεβαίως τυχόν σκληρά μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή η επιπλέον περικοπή 10% στα επιδόματα να βάλουν τέλος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ελληνικά ομόλογα και τα spreads να υποχωρήσουν αλλά το χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός δεν είναι απίθανο να ερμηνεύσει τα μέτρα αυτά ως την απαρχή μιας περιόδου βαθιάς ύφεσης και οι επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε