Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μεγάλη διάκριση για το ΕΚΠΑ – Στα 43 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου ανάμεσα σε 12.000

Μεγάλη διάκριση για το ΕΚΠΑ – Στα 43 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου ανάμεσα σε 12.000

Στην καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε επίπεδο ιδρύματος από διεθνή κατάταξη, με βάση το κριτήριο των references βρίσκεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην κατάταξη Webometrics Ranking of World Universitie το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 43η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των 12.000 πανεπιστημίων που αξιολογήθηκαν, με 57.4706 ετεροαναφορές.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αξιολόγηση έγινε ανάμεσα σε χιλιάδες πανεπιστήμια, το να λαμβάνει το ΕΚΠΑ τη θέση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Μας δίνεται έτσι η διάθεση να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που καταβάλουμε συνεχώς για να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις, αλλά και να διευρύνουμε τις ακαδημαϊκές μας δραστηριότητες», προσέθεσε.

Εξάλλου, στη γενική κατάταξη, με βάση τα τέσσερα κριτήρια της Webometrics, περιλαμβάνονται και 77 ελληνικά πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο και πάλι το ΕΚΠΑ

Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, για δεύτερη διαδοχική χρονιά είναι το ΕΚΠΑ, το οποίο βρίσκεται στη θέση 271 παγκοσμίως. Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 287, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 355, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 486 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 589.

Στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης «κυριαρχούν» πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με πρώτο το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Harvard University), δεύτερο το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Stanford University), τρίτο το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), τέταρτο το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ (University of California Berkeley) και πέμπτο το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (University of Washington).

43ο ανάμεσα σε 12.000 πανεπιστήμια

Η κατάταξη Webometrics Ranking of World Universities που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου, αφορά το 1ο εξάμηνο του 2018, περιλαμβάνει 12.000 πανεπιστήμια και θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο, και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης» οι οποίοι διακατέχονται σε κάποιες περιπτώσεις από μεροληψία ή υποκειμενισμό. Βασική αρχή της συγκεκριμένης κατάταξης είναι ότι στη σημερινή εποχή η πλειονότητα των σημαντικότερων δραστηριοτήτων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος πρέπει να ανακλάται κατ’ ανάγκη στον παγκόσμιο ιστό.

Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως την παρουσία και στη δημοτικότητά τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεών τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Η κατάταξη δημοσιεύεται από το 2004 και ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο, κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Αναλυτικά, η κατάταξη, όπως διαμορφώθηκε για το 1ο εξάμηνο του 2018 βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://www.webometrics.info/en/world, ενώ η κατάταξη με βάση τις ετεροαναφορές, βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://www.webometrics.info/en/node/169

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις