Δύσκολο βράδυ στη Θεσσαλονίκη μετά την φωτιά που καίει σε περιοχή του Ωραιοκάστρου και μαίνεται ανεξέλεγκτη, με εργοστάσιο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και το 112 να ζητά από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Στη φωτιά στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα και εθελοντές, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πραγματοποίησε ρίψεις νερού ένα αεροσκάφος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, σε πολύ κοντινή περιοχή, ξέσπασε φωτιά με τραγικό αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας πατέρας και ο γιος του ενώ η μητέρα της οικογένειας, νοσηλεύεται με εγκαύματα.
Τραυματίστηκαν πυροσβέστες
Στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταφέρονται αυτήν την ώρα δύο πυροσβέστες, οι οποίοι επιχειρούσαν στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Ωραιόκαστρο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessPost.gr, οι δύο πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία τους διακομίζουν προς το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Λόγω της νέας φωτιάς που ξέσπασε, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ άμεσα εστάλη 112 για εκκένωση της Ανθούπολης Ωραιοκάστρου.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ανθούπολη Ωραιοκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης απομακρυνθείτε προς ΤΙΤΑΝ».
Ενεργοποίηση
— 112 Greece (@112Greece) July 4, 2026
Πυρκαγιά στην περιοχή σας
Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Ανθούπολη_Ωραιοκάστρου της Περιφερειακής Ενότητας #Θεσσαλονίκης απομακρυνθείτε προς #ΤΙΤΑΝ
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
https://t.co/GY26GrlKvl@pyrosvestiki@hellenicpolice
Εκκενώθηκε το Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων «Άγιος Παντελεήμων»
Με τις φλόγες να μαίνονται ανεξέλεγκτες, εκκενώθηκε προληπτικά και το Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων «Άγιος Παντελεήμων». Μεταβαίνουν 4 λεωφορεία στο ίδρυμα για την απομάκρυνση 157 ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Συγκεκριμένα οι 120 θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο “Κονταξοπούλιο” και οι υπόλοιποι 37 θα μεταφερθούν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια και επιχειρήσεις και μάλιστα υπάρχουν αναφορές για καμένα κτίσματα, ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εργοστάσιο με λάδια έχει τυλιχθεί στις φλόγες με τις εικόνες να είναι απόκοσμες.
Μία προσαγωγή για τη φωτιά
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της μεγάλης φωτιάς που το βράδυ του Σαββάτου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός 76χρονου άνδρα, ο οποίος θεωρείται βασικός ύποπτος για την πρόκληση της πυρκαγιάς.
Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στη Θεσσαλονίκη μετέβη και ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) από την Αθήνα, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο 76χρονος φέρεται να κινούνταν με το όχημά του στην περιοχή και να προκάλεσε, πιθανότατα από σπινθήρες, την εκδήλωση της φωτιάς.
Ο άνδρας οδηγήθηκε για περαιτέρω έλεγχο, καθώς εξετάζεται αν βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών τη στιγμή του περιστατικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήταν νηφάλιος, ωστόσο τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν υπό διερεύνηση.
Οι έρευνες συνεχίζονται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και το Ανακριτικό Κλιμάκιο Θεσσαλονίκης, με στόχο να διαπιστωθεί πώς ακριβώς ξεκίνησε η φωτιά και αν υπάρχουν ευθύνες για την εκδήλωσή της.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 20:30 και άμεσα κινητοποιήθηκαν 40 πυροσβέστες, 20 οχήματα και από αέρος συνδράμει ένα αεροσκάφος. Στην κατάσβεση συνδράμουν και υδροφόρες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μέχρι να πέσει το σκοτάδι πραγματοποιούσαν ρίξεις νερού και εναέρια μέσα.
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ ο κόσμος είναι ανήσυχος με την νύχτα να αναμένεται πολύ δύσκολη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος το ΕΣΚΕΔΙΚ λαμβάνει συνεχή εικόνα από το drone μέσω οπτικής και θερμικής κάμερας.

Το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Θεσσαλονίκης, έχει μεταβεί στην περιοχή της πυρκαγιάς για την διερεύνηση των αιτίων της.
Έκτακτη ανακοίνωση από τον Δήμο Παύλου Μελά
Με έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Δήμος Παύλου Μελά, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και απηύθυνε σύσταση προς τους κατοίκους της Ευκαρπίας να μην κυκλοφορούν άσκοπα και να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.
Η σχετική ανακοίνωση:
Λόγω μεγάλης φωτιάς, η οποία σύμφωνα με την Πυροβεστική ξεκίνησε από την Ανθούπολη Ωραιοκάστρου και επεκτείνεται προς τα όρια του Δήμου μας, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Οι κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας παρακαλούνται να μην κυκλοφορούν άσκοπα και να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.
Δραματική ήταν και η έκκληση του δημάρχου του δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρη Ασλανίδη
Ο πυκνός μαύρος καπνός από τη φωτιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο φαίνεται ακόμη και από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το μεγάλο σύννεφο καπνού έχει καλύψει μεγάλο μέρος του ουρανού, ενώ η έντονη μυρωδιά από το καμένο έχει γίνει αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης.
Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στη Θεσσαλονίκη μεταφέρουν τον καπνό και τη μυρωδιά της φωτιάς από το Ωραιόκαστρο, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να γίνεται αισθητό ακόμη και σε περιοχές αρκετά μακριά από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.



