Ελλάδα

Μεγάλη πτώση στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της IDC (prelim results),  το τρίτο τρίμηνο του 2010, πουλήθηκαν συνολικά 221.015 Η/Υ, έναντι 370.853 που είχαν πουληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Οι λιανικές πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν μείωση κατά 40,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η πτώση στην αγορά φορητών υπολογιστών (laptops) ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 50%.

Στην κατηγορία πάλι των δημοφιλών πλέον φορητών υπολογιστών, η πτώση συνολικά άγγιξε το 45,6% με μόνη εξαίρεση τους φορητούς υπολογιστές που απευθύνονται σε επαγγελματίες χρήστες, στους οποίους σημειώθηκε αύξηση 5%

Από την άλλη τα laptops που απευθύνονται στους τους οικιακούς καταναλωτές κατέγραψαν σημαντική κάμψη 53,4% παρά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο που συνήθως άλλες χρονιές επηρέαζε κατά πολύ τα νούμερα.

Οι πωλήσεις των σταθερών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 19,5%. Στα επαγγελματικά συστήματα η πτώση ήταν 13,4%, ενώ για τους οικιακούς υπολογιστές κατά 27%.

Πολλές είναι πάντως οι εταιρείες κατέγραψαν μειωμένες πωλήσεις συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο και αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς και στην αυστηρότερη πιστοδοτική πολιτική της εταιρίας προς τους πελάτες χονδρικής.

Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop.gr, Σίμος Μαυροειδής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “οι ημερήσιες παραγγελίες μας δεν έχουν μειωθεί αισθητά, αλλά το μέσο ύψος παραγγελίας έχει υποστεί πτώση, υπογραμμίζοντας την τάση των καταναλωτών για φθηνότερα προϊόντα. […] στο σύνολο του έτους, περιμένουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 10% με αντίστοιχη μείωση της κερδοφορίας”.

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, την πρώτη πεντάδα στο σύνολο των πωλήσεων υπολογιστών απαρτίζουν οι Hewlett -Packard με μερίδιο αγοράς 29,4%, Acer Group με 15,4%, Toshiba με 8,4%, Πλαίσιο με 7,8% και Dell με μερίδιο αγοράς 6,7%.

Στους φορητούς υπολογιστές, η πρώτη πεντάδα περιλαμβάνει τη Hewlett Packard με μερίδιο 34,6%, την Acer Group με 20,9%, την Toshiba με 11,5%, τη Sony με 8,9% και τη Lenovo με 6,4% ενώ η πρώτη πεντάδα με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στους σταθερούς Η/Υ τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους οικιακούς καταναλωτές περιλαμβάνονται οι Πλαίσιο με μερίδιο 20,8%, Hewlett Packard με 15,2%, e-shop με 9,6%, Dell με 8,3%, Multirama με 7,6%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χιόνια στην Αττική το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων και τοπικών χιονοπτώσεων σε τμήματα της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού και σε υψόμετρα άνω περίπου των 400 μέτρων»
Καιρός 16
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 8
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ορειβατών που σκοτώθηκαν στα Βαρδούσια όρη - «Τον πήρε ο παππούς του, 5 πέθανε ο πατέρας μου και 10 ο γιος μου»
«Πέθανε ο πατέρας μου και τον έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν κλειστό, ενημέρωσα κάτι φίλους του που είναι πάνω και άρχισε η έρευνα» λέει ο πατέρας του Γιώργου Δόμαλη
Οι ορειβάτες που χάθηκαν στα Βαρδούσια όρη
5