Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Μειώστε τις συντάξεις … για να μειωθεί το χρέος λέει το ΔΝΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το ρόλο του σκληρού, έχει αναλάβει για ακόμη μια φορά το ΔΝΤ, σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Αν και οι δανειστές λένε ότι έχουν εκπλαγεί ευχάριστα από τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας επιμένουν σε περικοπές συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ντέλια Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος του ΔΝΤ η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, μια από τις οποίες θα είναι μια σημαντική μείωση του χρέους. Για να γίνει αυτό ωστόσο πρέπει να γίνουν αλλαγές, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ελάφρυνση του χρέους και πλέον η πιο σημαντική από αυτές είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού η οποία θα επιφέρει όμως και σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων σε όλα τα επίπεδα.

Τι φέρνει το νέο Ασφαλιστικό:

Ασφαλιστικές εισφορές Αύξηση των εισφορών ΙΚΑ και ΕΤΕΑ κατά 2%. Το 1,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζόμενους.
Επικουρικές συντάξεις
Η μείωση θα είναι κλιμακωτή και θα ξεκινάει από το 8% για να φτάσει ως και το 15% σε ορισμένες περιπτώσεις. Πλαφόν τα 120 ευρώ το μήνα.
Εφάπαξ
Κούρεμα της τάξης του 10% σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως εκείνα των Δημοσίων Υπαλλήλων
ΕΚΑΣ
Μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων από 1/1/2016 έτσι ώστε να μειωθούν και οι δικαιούχοι.
Μέρισμα Δημοσίου Μείωση από 12% ως και 40% ανάλογα με το πότε βγήκαν σε σύνταξη. Όσο λιγότερα τα έτη ασφάλισης και όσο μικρότερη η ηλικία συνταξιοδότησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή.
Εισφορές ΔΕΚΟ, Τραπεζών Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με ταυτόχρονη διατήρηση των εισφορών των εργοδοτών στα ίδια επίπεδα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε