Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα από την Αργυρώ

Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα από την Αργυρώ

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα, δεν είναι Χριστούγεννα. Μία μοναδική συνταγή από την Αργυρώ για τα καλύτερα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Αυτή είναι η καλύτερη ίσως συνταγή για μελομακάρονα από την Αργυρώ. Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε, τον τρόπο εκτέλεσης, και… του χρόνου!

Υλικά

240 γραμ. σπορέλαιο

240 γραμ. ελαιόλαδο

50 γραμ. κονιάκ

160 γραμ. χυμός πορτοκαλιού

1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής

200 γραμ. ζάχαρη

1 κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κ.γλ. κανέλα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

400 γραμ. ζάχαρη

400 γραμ. νερό

400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο 

1/2 λεμόνι (ακέρωτο) 

αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους.

Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με λαδόκολλα ενδιάμεσα για να μην τρίβονται. Για το σιρόπι Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3′. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού.

Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι. Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις