Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μεροκάματο… του τρόμου για χιλιάδες ντελιβεράδες – Οι άθλιες συνθήκες εργασίας που ζουν κάθε μέρα – video

Μεροκάματο… του τρόμου για χιλιάδες ντελιβεράδες – Οι άθλιες συνθήκες εργασίας που ζουν κάθε μέρα – video

Τις συνθήκες εργασίας αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά περιγράφουν στο newsit.gr εργαζόμενοι διανομείς (delivery). Οι εργαζόμενοι του συνδικάτου επισιτισμού – τουρισμού και της επιτροπής αγώνα διανομέων πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπ. Εργασίας το πρωί της Τρίτης (02.10.2018) διαμαρτυρόμενοι για όλα όσα ζουν.

«Απολύθηκαν συνάδελφοι και μια από αυτή ήμουν και εγώ επειδή διεκδίκησα να παίρνω τα βραδιά, τις Κυριακές, τις αργίες και τις υπερωρίες μου», δηλώνει εργαζόμενη στο ντελίβερι.

Οι ντελιβεράδες ζητούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις των συναδέλφων και να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα, όπου υπάρχουν.

“Μας τη στήνουν έξω από τα ΑΤΜ για να τους γυρίσουμε τα δώρα”

Οι ίδιοι μιλούν για τα ατυχήματα των συναδέλφων τους εκ των οποίων πολλά από τα είναι θανατηφόρα, ενώ καταγγέλλουν τις “πρακτικές νύχτας” που χρησιμοποιούν εις βάρος τους οι εργοδότες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό με τα δώρα. «Μας την στήνουν το βράδυ έξω από τα ΑΤΜ για να τους γυρίσουμε τα δώρα μιας και τους έχει επιβληθεί να τα καταβάλουν και μας ξυλοφορτώνουν όταν πάμε να τα ζητήσουμε». καταγγέλλουν.

“Δουλεύουμε με δικό μας μηχανάκι και εξοπλισμό”

Η Μαργαρίτα Κουταλάκη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου επισιτισμού Θεσσαλονίκης και της επιτροπής αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης αναφέρει πως «είμαστε σήμερα εδώ γιατί έχουμε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου εργασίας για να βάλουμε τα της ειδικότητας μας δηλαδή των ντελιβεράδων.

Το δεύτερο θέμα είναι της κλαδικής μας σύμβασης που θέλουμε να είναι υποχρεωτική του επισιτισμού και ένα τρίτο αυτό των (τριών) απολύσεων σε ένα κατάστημα εστιατόριο πατσατζίδικο στο κέντρο της πόλης. Απολύθηκαν συνάδελφοι και μια από αυτή ήμουν και εγώ επειδή διεκδίκησα να παίρνω τα βραδιά, τις Κυριακές, τις αργίες και τις υπερωρίες μου. Εμείς οι ντελιβεράδες δουλεύουμε με δικό μας μηχανάκι, εξοπλισμό, ένδυση, 15ωρα. Είναι ένα θεμα που το έχουμε αναδείξει τον τελευταίο χρόνο με την επιτροπή αγώνα διανομέα. Ευελπιστούμε από την συνάντηση Μα δοθεί κάποια λύση»

“Αν διεκδικήσεις, απολύεσαι”

Από την μεριά του ο Μάρκος Καρύδης, μέλος του συνδικάτου επισιτισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης, μπουφετζής σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας στην Θεσσαλονίκη, αναφέροντας την προσωπική του πείρα τόνισε πως «τα προβλήματα στον κλάδο είναι γνωστά πλέον. Εργοδότες δεν ασφαλίζουν και όταν ασφαλίζουν, ασφαλίζουν μερικώς στην καλύτερη περίπτωση. Δεν πληρώνουν δώρα, άδειες, προσαυξήσεις, Κυριακές και αργίες.

Και αν πας να διεκδικήσεις όλα αυτά, που είναι ο νόμος, απολύεσαι. Ζητάμε πι συλλογικές συμβάσεις να κηρυχτούν υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και ειδικότερα να αντιμετωπιστούν προβλήματα των διανομέων φαγητού οι οποίοι θέτουν τον εαυτό τους σε τεράστιο κίνδυνο καθημερινά, με τα έξοδα να είναι αφόρητα».

“Πολλά θανατηφόρα ατυχήματα”

Ο Βασίλης Κεφάλας μέλος της διοίκησης επισιτισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και της επιτροπής αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως η διαμαρτυρία γίνεται και για να εκθέσουν στον γενικό γραμματέα  τα ζητήματα που αφορούν τα εργατικά ατυχήματα τα οποία πολλά από αυτά είναι και θανατηφόρα.

” Το τελευταίο χρόνο πολλοί συνάδελφοι μας είναι νεκροί. Πολλά από αυτά είναι ατυχήματα καθημερινά τα οποία δεν δημοσιεύονται και πρέπει, απαιτούμε, να ψηφιστεί ένα πολύ συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα υποχρεώνει τους εργοδότες που διατηρούν τμήμα ντελίβερι στην επιχείρηση τους να μας παρέχουν το μέσο εργασίας, όλο τον εξοπλισμό κράνος, μπουφάν, αδιάβροχο και ότι άλλο χρειαζόμαστε.

Ο μίσος μισθός εξανεμίζεται από οκά αυτό το κόστος. Το δεύτερο είναι να τηρείται η εργατική νομοθεσία”

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις