Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μετάλλαξη Δέλτα: Διπλάσια κρούσματα κορονοϊού και εισαγωγές σε μια εβδομάδα – Πρόβες για τους νέους κανόνες στην εστίαση

Κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί και οι επιστήμονες λένε ξεκάθαρα πια πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας ήδη σαρώνει τη χώρα και πως τον Αύγουστο θα μετράμε πάνω από 5.000 (!) κρούσματα κορονοϊού σε ημερήσια βάση.

Η αναμενόμενη «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού πριν καν… μπει ο Σεπτέμβριος, προμηνύει έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα. Η καμπύλη των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες επτά ημέρες είναι χαρακτηριστική, καθώς από τα 1.820 κρούσματα της περασμένης Τέταρτης φτάσαμε χθες τα 3.109 και σήμερα, Πέμπτη 14.07.2021, τις 2.938 νέες μολύνσεις.

Αναλυτικά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών

Τετάρτη 07/07: 1.820 κρούσματα
Πέμπτη 08/07: 2.017 κρούσματα
Παρασκευή 09/07: 1.997 κρούσματα
Σάββατο 10/07: 2.327 κρούσματα
Κυριακή 11/07: 1.465 κρούσματα
Δευτέρα 12/07: 2.065 κρούσματα
Τρίτη 13/07: 3.109 κρούσματα

Click4more: Μετάλλαξη Δέλτα: «Κοχλάζει» σε 111 χώρες – Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Όσο για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία; Από τις 59 της περασμένης Τετάρτης έφτασαν χθες τις 112, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 90%!

Εν τω μεταξύ από τα 2.081 rapid test που έγιναν χθες στο μετρό του Συντάγματος βρέθηκαν 52 θετικά με μέση ηλικία τα 23 έτη, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα, σε συνδυασμό με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα προκαλούν εκρηκτικό μείγμα και ανησυχούν τους επιστήμονες.

Μετάλλαξη Δέλτα

«Καμπανάκι» ειδικών για τη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, η εικόνα της συμπρωτεύουσας, που σήμερα κατέγραψε 179 νέα κρούσματα (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη τη γεωγραφική κατανομή) ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους καθώς το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί μέσα σε μια εβδομάδα κατά 150% και την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί αυτό 1 μήνα μετά όλο αυτό άρχισε να φαίνεται και στα νοσοκομεία…

Το ιικό φορτίο δίνει αύξηση 133% στα λύματα της πόλης και παρόλο που ακόμα τα νοσοκομεία της πόλης δεν δέχονται πίεση, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Αύξηση 530% στο ιικό φορτίο στα λύματα στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή και η Κρήτη βράζει: Μέσα σε μια εβδομάδα στο Ηράκλειο -που είχε 127 νέα κρούσματα σήμερα- το ιικό φορτίο εκτοξεύθηκε καταγράφοντας αύξηση κατά 530%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Κρήτη -που συνολικά είχε σήμερα 323 νέες μολύνσεις- έχουμε πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ δυστυχώς και στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο οι εμβολιασμοί είναι χαμηλά μόλις 1 στους 3 έχει κάνει και τις δυο δόσεις.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Στην τελική ευθεία για την υποδοχή μόνο εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους

Εν τω μεταξύ, «πυρετός» προετοιμασίας επικρατεί στην εστίαση, καθώς από την προσεχή Παρασκευή, 16 Ιουλίου του 2021, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα μπαίνουμε στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Οι υπεύθυνοι κατεβάζουν ήδη την ειδική εφαρμογή «COVID FREE GR» και κάνουν πρόβες για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων.

Κορονοϊός

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για εμβολιασμένους ή για όσους νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή μόνο με πράσινη ένδειξη στο σκαναρισμένο bar code.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να διασκεδάζουν… στο καθιστό.

Σε ό, τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, οι επιχειρηματίες έχουν μία μέρα ακόμα προθεσμία για να αποφασίσουν αν θα είναι μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτοί.

Click4more: Κορονοϊός: Ο δείκτης θετικότητας σε όλες τις περιοχές της χώρας – Ποιες «κοκκινίζουν»

Επόμενο βήμα για τις επιχειρήσεις, είναι να προμηθευτούν τα ειδικά σύμβολα με τα οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες αν απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους, αν απευθύνονται σε ανεμβολίαστους και αν -επίσης- το προσωπικό που εργάζεται είναι εμβολιασμένο.

Τέλος, δόθηκε και μία επιπλέον διευκρίνιση για επιχειρήσεις με μόνιμες και ημιμόνιμες κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, ό, τι είναι στεγασμένο θεωρείται εσωτερικός χώρος αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Αυστηρά θα είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες με αφαίρεση άδειας έως και 60 μέρες στην δεύτερη υποτροπή, αλλά και επιβολή κυρώσεων και βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν κάποιος πελάτης αναρτήσει κάποια παράβαση…

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Πηγή: Mega
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις