Σάββατο, 13 Απρ.
24oC Αθήνα

Μεταναστευτικό: Εννέα σκάφη με 600 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Εννέα σκάφη με 600 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα

Συναγερμός τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο! Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού από τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Χίο καθώς πέντε σκάφη με εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Και παρά την αντίδραση του Λιμενικού, ακολούθησαν άλλες τέσσερις λέμβοι με 150 μετανάστες! 

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που τόσα πολλά σκάφη με μετανάστες επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες. Και η στιγμή που αυτό συμβαίνει, ενώ η Τουρκία έχει επιλέξει την ένταση και δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως ο Ερντογάν να επιχειρεί να παίξει ξανά το χαρτί του μεταναστευτικού στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες το γεγονός πως πέντε ιστιοφόρα, τα οποία μετέφεραν περισσότερα από 450 άτομα, ακινητοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Χίου και Σάμου. Αργότερα, ανοιχτά της Σάμου έφτασαν άλλα τέσσερα σκάφη με 150 επιβαίνοντες. 

Πριν ακόμα χαράξει στο Λιμενικό σήμανε συναγερμός. Γύρω στις 04:00 σήμερα (25.05.2022) το πρωί εντοπίστηκε το πρώτο σκάφος, ενώ  στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα τέσσερα.   

Χάρη στην έγκυρη παρέμβαση  των ανδρών του Λιμενικού, κανένα από τα σκάφη στα οποία επέβαιναν εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες, δεν μπήκε χωρικά μας ύδατα. 

Τα ιστιοφόρα ακινητοποιήθηκαν και αμέσως ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές προκειμένου να τα οδηγήσουν και πάλι στα παράλια της γειτονικής χώρας. Δύο από αυτά έχουν γυρίσει στα τουρκικά εδάφη, ενώ  αναμένεται και η επιστροφή των άλλων τριών σκαφών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και στιγμές έντασης και πίεσης, καθώς οι Τούρκοι δεν δείχνουν και τόσο πρόθυμοι για να συνεργαστούν. Αν και τα ιστιοφόρα έχουν εντοπιστεί εδώ και αρκετή ώρα, οι Τούρκοι καθυστερούν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση επιστροφή τους στα παράλια της χώρας τους. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες άτομα να παραμένουν μέσα στη θάλασσα και οι άνδρες του Λιμενικού να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. 

Τα άτομα που βρίσκονται πάνω στα ιστιοφόρα, ανέφεραν στους άνδρες του Λιμενικού ότι θέλουν μέσω της Ελλάδας να βρεθούν στην Ιταλία.

Περίπου το μεσημέρι έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου άλλα τέσσερα σκάφη με παράνομους μετανάστες, τα οποία σταμάτησε το Λιμενικό πριν περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις