Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μετανάστης νεκρός από ηλεκτροπληξία και πετροπόλεμος στην Ειδομένη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ηλεκτροπληξία έπαθε ένας 22χρονος Μαροκινός μετανάστης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων ενώ η κατάσταση είναι τεταμένη από τα ξημερώματα με παράτυπους μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη γειτονική χώρα να προκαλούν επεισόδια. Ομάδα μεταναστών περιέφερε τη σορό του άτυχου 22χρονου! Ένας τραυματίας από τα επεισόδια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.

Ο Μαροκινός μετανάστης σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα από την οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου εδώ και μέρες παραμένουν ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.

Στον ίδιο χώρο με το πρώτο φως της ημέρας απ’ τη στιγμή που πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν κινήθηκαν προς τα Σκόπια, παράτυποι μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη γειτονική χώρα άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων. Ζητούν να επιτραπεί και σε αυτούς η διέλευση, ενώ στο ελληνικό έδαφος βρίσκονται από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο γενίκευσης των επεισοδίων.

Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει έκρυθμη και μεγάλη ομάδα μεταναστών κατευθύνθηκε προς το σημείο διέλευσης, από εκεί όπου έχασε τη ζωή του ο 22χρονος Μαροκινός, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας τη σορό του άτυχου νέου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με μαύρο πανί. Άμεση ήταν η “απάντηση” από την πλευρά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, που τους απώθησε κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Λίγο μετά τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία, μετανάστες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ και άρχισαν να καίνε κουβέρτες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Τελικά, οι μετανάστες παρέδωσαν τη σορό του άτυχου νεαρού σε δύο τραυματιοφορείς και στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.

Έντονη είναι και η παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο προκειμένου να περάσουν προς την πλευρά της πΓΔΜ οι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή (δηλ. οι τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση). Οι πρόσφυγες, που βρίσκονται σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό, απευθύνουν έκκληση για νερό και φαγητό.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στον δεύτερο καταυλισμό που έχει στηθεί δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, κάποιοι εθελοντές άρχισαν πριν από λίγο να μοιράζουν μικρές μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές.

Μεγάλη ομάδα προσφύγων -περίπου 3000 άτομα από τις τρεις παραπάνω εθνικότητες- περιμένουν σε ένα περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το βράδυ της Τετάρτης (02.12.2015), ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές διαφόρων ΜΚΟ που έχουν στηθεί στον καταυλισμό, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια και έκαναν “πλιάτσικο”. Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, ενώ η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε