Μέθυσες και τράκαρες; Θα πληρώσεις! – Aπόφαση του Αρείου Πάγου για μεθυσμένους οδηγούς

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση του οδηγού του αυτοκινήτου που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που τον υποχρέωνε να καταβάλει στην ασφαλιστική εταιρεία την αποζημίωση.

Ο οδηγός οχήματος ο οποίος έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά πάνω από το επιτρεπόμενο όριο 0,50 mgr/l και έχει ασφαλίσει το όχημά του (αυτοκίνητο, μηχανάκι κ.λπ.), σε περίπτωση ατυχήματος οφείλει να πληρώσει τις ζημιές που θα προκληθούν σε τρίτο ή τρίτους, αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος ερμηνεύοντας τη νομοθεσία, τον Αστικό Κώδικα και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Όπως επισημαίνεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν η συσκευή αλκοομέτρου (αλκοτέστ) δείξει άνω των 0,25 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα ή εάν κατά την αιμοληψία η ένδειξη είναι πάνω από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος.

Επίσης, η απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό ολοκληρώνεται σε διάστημα 45 έως 180 λεπτών από το χρόνο κατανάλωσης (ανάλογα εάν το αλκοόλ συνοδεύεται από γεύμα και ανάλογα με τον κάθε οργανισμό). Οι δε μέγιστες συγκεντρώσεις οινοπνεύματος στο αίμα ανιχνεύονται σε 45 έως 90 λεπτά μετά το τέλος της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, αποκλείονται της ασφάλισης ζημιές οι οποίες προξενήθηκαν σε χρόνο που ο οδηγός του οχήματος τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών.

Ο δεσμευτικός αυτός κανονισμός πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστικό συμβόλαιο ή το συμβόλαιο να παραπέμπει στη σχετική υπουργική απόφαση.

Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση ατυχήματος η ασφαλιστική εταιρεία δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη αποζημιώσεως του μη ευθυνόμενου για το ατύχημα και υποχρεούται να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση.

Ωστόσο η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αξιώσει από τον μεθυσμένο οδηγό που προκάλεσε το ατύχημα τα χρήματα της αποζημίωσης που κατέβαλε στον οδηγό “θύμα”.

Στην προκειμένη περίπτωση το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου 2005 στο 10ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Χανίων – Κισάμου Κρήτης, οδηγός αυτοκινήτου αιφνίδια προσέκρουσε σε μανδρότοιχο που υπήρχε στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος με τελικό αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να σταματήσει εγκάρσια της οδού προς τα Χανιά. Ο οδηγός μοτοσικλέτας που ακολουθούσε, παρά τον ελιγμό που έκανε για να το αποφύγει και το φρενάρισμα, προσέκρουσε στο επίμαχο αυτοκίνητο με συνέπεια να τραυματιστεί ο οδηγός του δικύκλου και σχεδόν να καταστραφεί η μοτοσικλέτα.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου υποβλήθηκε σε αλκοτέστ και κατά την πρώτη μέτρηση η “βελόνα” έδειξε 0,41 mgr/l και στη δεύτερη 0,40 mgr/l. Επιτόπου αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης για 90 ημέρες, ενώ το αλκοτέστ το υπέγραψε και ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση του οδηγού του αυτοκινήτου που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που τον υποχρέωνε να καταβάλει στην ασφαλιστική εταιρεία την αποζημίωση των 164.053 ευρώ που έδωσε στον οδηγό της μοτοσικλέτας.

Οι δικαστές δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του οδηγού του αυτοκινήτου ότι δεν είχε λάβει γνώση του όρου του συμβολαίου περί ευθύνης καταβολής αποζημίωσης σε περίπτωση που οδηγούσε μετά από χρήση αλκοόλ. Και αυτό γιατί ο επίμαχος όρος αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο είχε στα χέρια του, αλλά και όταν παρέλαβε το συμβόλαιο δεν εναντιώθηκε και δεν απέκρουσε τον εν λόγω όρο.

Τέλος, απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί του οδηγού του αυτοκινήτου ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία.

Κατηγορίες Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπ. Εργασίας – Αυστηρή αστυνομική επιτήρηση (pics)

Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπ. Εργασίας – Αυστηρή αστυνομική επιτήρηση (pics)

Συμβολική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχτεί στο Δημόσιο αλλά και από σωματεία ... Διαβάστε περισσότερα
Με C-130 μεταφέρονται στην Αθήνα τρεις σοβαρά ασθενείς με κορονοϊό από την Δράμα!

Με C-130 μεταφέρονται στην Αθήνα τρεις σοβαρά ασθενείς με κορονοϊό από την Δράμα!

Η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας αποτυπώνεται από την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη για την πρώτη αεροδιακομιδή τριών ασθενών σε δυο νοσοκομεία της Αθήνας!
1.257 θάνατοι από την 1η Νοεμβρίου – Δραματικός Εξαδάκτυλος: Αυτονόητη η παράταση του lockdown

1.257 θάνατοι από την 1η Νοεμβρίου – Δραματικός Εξαδάκτυλος: Αυτονόητη η παράταση του lockdown

Το πόσο κρίσιμη είναι ακόμα η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα δραματικό τόνο, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε επίσης ότι αν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, θα πεθαίνουν ασθενείς και με απλά νοσήματα.
Παραιτήθηκε ο Σοφός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με αιχμές για Βερβεσό

Παραιτήθηκε ο Σοφός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με αιχμές για Βερβεσό

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών της Τετάρτης, 25.11.2020. ο Θέμης Σοφός γνωστοποίησε ότι παραιτήθηκε από την θέση του αντιπρόεδρου του ΔΣΑ και παραμένει ... Διαβάστε περισσότερα

Σχολιάστε