Παρασκευή, 12 Απρ.
24oC Αθήνα

Μέτρα για την οπαδική βία: Στο «μικροσκόπιο» οι δικογραφίες για τον εντοπισμό εγκληματικών οργανώσεων

Μέτρα για την οπαδική βία: Στο «μικροσκόπιο» οι δικογραφίες για τον εντοπισμό εγκληματικών οργανώσεων
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με μέτρα κατά της οπαδικής βίας εντός γηπέδων, αλλά και με τη Δικαιοσύνη να αναζητά τους φυσικούς αυτουργούς όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί, αρχίζει η μεγάλη μάχη για την κάθαρση από την ύπαρξη τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των μέτρων, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα, ωστόσο ενεργό ρόλο αναλαμβάνει και η Δικαιοσύνη, καθώς μέσα σε αυτό το δίμηνο θα επιδιωχθεί η συνένωση των δικογραφιών που αφορούν σε περιστατικά οπαδικής βίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πίσω από όλα αυτά κρύβονται εγκληματικές οργανώσεις. Η ίδια μέθοδος είχε εφαρμοστεί στην περίπτωση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Οι δικογραφίες θα μελετηθούν όχι ως μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις, αλλά υπό το πρίσμα της εγκληματικής οργάνωσης που έχει διάρκεια, δομή και ηγεσία.

Για τον λόγο αυτό, την Τρίτη (12.12.2023), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις».

Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

Για δύο μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Super League 2, οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της superleague και θα ελέγχεται από την αστυνομία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις