Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Μέτρα μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι! Σύψας: Προσοχή στο συνωστισμό στις παραλίες

τουρίστες

Τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα μας συντροφεύουν τουλάχιστον μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί δεν έχει βρεθεί εμβόλιο, όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

«Και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε τα μέτρα, χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνος για το εμβόλιο», εκτίμησε ο Νίκος Σύψας μιλώντας την Πέμπτη (14.05.2020) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Με τον… πρώτο καύσωνα προ των πυλών και τις οργανωμένες παραλίες να ανοίγουν το Σάββατο (16.05.2020), ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε και στον διαφορετικό τρόπο που θα πηγαίνουν πλέον στη θάλασσα. «Όλα είναι θέμα συνήθειας» είπε.

Click4more Παραλίες… δαγκωτό λόγω καύσωνα αλλά με κανόνες λόγω κορονοϊού

«Το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα beach bar θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι. Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν», είπε και τόνισε πως «ρο αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα από το νερό».

Όσο για τις καλοκαιρινές διακοπές, που κι αυτές πρέπει να γίνουν με κανόνες; «Το πλαίσιο ασφαλείας δεν είναι τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο, το ξενοδοχείο δεν μετατρέπεται σε νοσοκομείο, υπάρχουν κανόνες, αλλά σχετικά απλοί και εύκολα εφαρμόσιμοι για τα ελληνικά ξενοδοχεία».

Δεύτερο κύμα το χειμώνα

Κατά τον Νίκο Σύψα «το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα» αλλά «ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι… Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι».

Ο γνωστός καθηγητής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το δεύτερο κύμα κορονοϊού να φέρει και δεύτερο lockdown. «Ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ καλό καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη… Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown». 

Μπορεί να έρθουν τουρίστες με κορονοϊό

Η μεγάλη συζήτηση των ημερών είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό. Πως θα έρθουν τουρίστες από το εξωτερικό, που και πότε θα τους γίνουν τεστ.

Click4more Σκέψεις ν’ ανοίξουν του Αγίου Πνεύματος τα ξενοδοχεία – Πως θα «σωθεί» ο τουρισμός

«Το κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πως θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές… Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό αυτόν θα ήταν. Αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατ. τεστ για εκατομμύρια τουρίστες», έκρινε ο Νίκος Σύψας.

Αν και οι τουρίστες καλούνται να φορούν μάσκα στο αεροπλάνο και στο αεροδρόμιο (και γενικότερα σε όλα τα μέσα μεταφοράς), αν και η Κομισιόν προτείνει να αλλάξουν τα φίλτρα στον εξαερισμό των αεροσκαφών με νέα νοσοκομειακού τύπου, ο κίνδυνος να έρθουν τουρίστες που να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

«Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό στον τουρισμό μας» είπε ο Νίκος. Σύψας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις