Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μέτρα τέλος, “αντίο” καραντίνα και νέα πραγματικότητα: Ποια μαγαζιά ανοίγουν, που φοράμε μάσκα

Μέτρα τέλος, “αντίο” καραντίνα και νέα πραγματικότητα: Ποια μαγαζιά ανοίγουν, που φοράμε μάσκα

42 μέρες μετά, «χωρίζουμε» από το 13033 και βγαίνουμε από το σπίτι… πολύ προσεκτικά. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε που λέει και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τι ισχύει μετά την καραντίνα για τα μαγαζιά, τα μέσα μεταφοράς, που είναι υποχρεωτική η μάσκα και που όχι.

Η καραντίνα τελείωσε μετά από 42 ολόκληρες μέρες. Και η νέα κανονικότητα ξεκίνησε από τις 06:00 το πρωί της 4ης Μαΐου. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια, αυτό είναι δεδομένο.

Η πρώτη αλλαγή μετά τις 42 αυτές μέρες της καραντίνας είναι πως καταργείται η αποστολή sms στο 13033. Η δεύτερη είναι πως ανοίγουν κάποια μαγαζιά, με κανόνες, άλλο ωράριο και… μάσκες. Η τρίτη πως στα μέσα μεταφοράς οι πολίτες θα είναι λιγότεροι, όλοι με μάσκες και τα δρομολόγια πιο πυκνά.

Click4more Μάσκα και φύγατε – Αναλυτικός οδηγός για την Δευτέρα… της απελευθέρωσης

Η νέα φάση στην οποία μπαίνουμε πια είναι δύσκολη και απαιτεί προσοχή. Για να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Πως θα γίνει αυτό; Με απόσταση και… ευλαβική προσοχή των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, που λέει συνεχώς ο Νίκος Χαρδαλιάς. Το επονομαζόμενο και σχέδιο… ΧΑΜ.

Έως τις 18 Μαΐου δεν επιτρέπεται να φεύγουμε εκτός νομού όπου βρίσκεται η πρώτη κατοικία, ούτε να μαζευόμαστε σε παρέες άνω των 10 ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό.

Μετά την καραντίνα

Από σήμερα επαναλειτουργούν τα

βιβλιοπωλεία,
καταστήματα με γραφική ύλη,
καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού,
τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού,
αθλητικών ειδών,
ανθοπωλεία,
ΚΤΕΟ,
κομμωτήρια,
κέντρα αισθητικής,
καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων,
οπτικά.,
καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

κορονοϊός

Επί της ουσίας επιστρέφει περίπου το 10% των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Click4more: Κορονοϊός: Εκεί… θέρισε, εκεί δεν ακούμπησε – Όλη η γεωγραφική εξάπλωση στην Ελλάδα

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ταξί, στα super market, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους,
την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας,
την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών – όπου απαιτείται – και
 τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Για τη χρήση της μάσκας, παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Πρόστιμα

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται πρόστιμα και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Click4more: Χαρδαλιάς: Μονόδρομος οι νέοι περιορισμοί αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες!

Τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.

Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας

Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:

– η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι ‪στις 10 π.μ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στους δήμους, δηλαδή που το απαρτίζουν.

– Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή από τις ‪7 το πρωί έως τις ‪9 το βράδυ και Σάββατο από τις ‪7 το πρωί έως τις ‪8 το απόγευμα.

Click4more: Άρση μέτρων: Πού είναι ελεύθερη η μετακίνηση εντός Αττικής – Ποιοι οι περιορισμοί

– Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

– Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7 το πρωί έως τις ‪10 το βράδυ και το Σάββατο 7-9. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέινινγκ απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Click4more: Παπαδόπουλος τέλος! Η Βίκυ Σταυροπούλου μας ενημερώνει για την μάσκα… πολύ σχολαστικά (video)

– Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιοδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

– Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα και τρόφιμα, ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

– Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις